Panika u Europi:

Širi se rijetka infekcija majmunskih boginja

19.05.2022.
u 07:46

Portugalske vlasti priopćile su jučer da su identifikovale pet slučajeva rijetke infekcije majmunskim boginjama.

Svih pet pacijenata kod kojih je potvrđena ova bolest (od 20 sumnjivih slučajeva) su muškarci i svi žive u regiji Lisabona i doline Težo, a stabilnog su zdravstvenog stanja, priopćile su portugalske zdravstvene vlasti, prenosi Reuters.

I španske zdravstvene službe testiraju osam potencijalnih slučajeva, ali ni kod jednog još nisu potvrđene majmunske boginje, priopćilo je Ministarstvo zdravstva Španjolske.

Dvije zemlje su poslale upozorenja zdravstvenim radnicima kako bi se lakše identificirati novi slučajevi, navodi Reuters.

Europske zdravstvene vlasti nadziru svaku pojavu ove bolesti od kada je Britanija prijavila prvi slučaj majmunskih boginja 7. svibnja ove godine.

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija slična humanim velikim boginjama, iako je blaža, a prvi put je zabilježena u Demokratskoj Republici Kongo sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Broj slučajeva u zapadnoj Africi porastao je u posljednjem desetljeću.

Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži koji počinje na licu i širi se na ostatak tijela. Majmunske boginje ne prenose se lako sa čovjeka na čovjeka, a većina zaraženih se oporavlja u roku od nekoliko nedjelja, priopćile su španske zdravstvene vlasti, prenosi britanska agencija, piše B92.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?