NAPETOST RASTE

Sirija: Ankara optužuje EU da 'štiti teroriste'

Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL
15.10.2019.
u 08:11

Nakon sastanka u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a usvojili su deklaraciju kojom osuđuju jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji te su pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

Turska je u ponedjeljak odlučno odbacila kritike Europske unije na njezinu ofenzivu u Siriji protiv kurdske milicije i u tome vidi "zaštitu terorista".

"Neprihvatljiva je činjenica da EU usvaja pristup zaštite terorističkih elemenata", navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, dodavši da "osuđuje i odbacuje kritike".

"Zbog tog nezakonitog i pristranog stava, ozbiljno ćemo razmotriti našu suradnju s EU-om u nekim područjima", dodali su.

  Nakon sastanka u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a usvojili su deklaraciju kojom osuđuju jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji te su pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

"EU osuđuje vojnu akciju Turske kojom teško kompromitira stabilnost i suradnju u regiji", navodi se u deklaraciji ministara.

Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije na YPG , skupinu koju podržavaju zapadne zemlje zbog njezine uloge u borbi protiv džihadista Islamske države (IS ) koju Ankara smatra terorističkom.

U priopćenju, tursko ministarstvo vanjskih poslova je također ocijenilo "apsolutno neprihvatljivim" da bušenja koja izvodi Ankara u moru kod Cipra EU ocjenjuje nezakonitim.

Otkrića velikih nalazišta ugljikovodika posljednjih godina u moru kod Cipra, pojačalo je apetite zemalja istočnog Sredozemlja i izazvalo velike napetosti.

Cipar je podijeljen na Republiku Cipar, članicu Europske unije koja ima ovlasti nad dvije trećine otoka na kojem žive ciparski Grci.

Na sjeveru se nalazi samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, u kojoj žive ciparski Turci. Nju je priznala Ankara ali ne i međunarodna zajednica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije