PRELETIO JAPAN

Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil! Japanski dužnosnik: To su nedopustive provokacije

15.09.2017.
u 07:21

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkaido u 7,06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka.

Sjeverna Koreja rano u petak ispalila je projektil, objavili su japanska vlada i južnokorejska vojska, dodajući da je on preletio otok Hokkaido i pao u more.

Američka vojska objavila je da je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi ocean. Sjedinjene Države potvrdile su da su zabilježile lansiranje jedne sjevernokorejske balističke rakete srednjeg dometa koja je preletjela sjeverni Japan a potom pala u Pacifik, objavile su agencije. Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkaido u 7,06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka. Također su objavile da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japanski teritorij. Vlada je izvijestila da nema opasnosti za ljude ili brodove od ostataka projektila. Savjetovali  su stanovnike da se ne približavaju bilo čemu što bi mogli biti ostaci od projektila.  Tokio je dodao da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda, te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.  - Te stalne sjevernokorejske provokacije su nedopustive - kazao je dužnosnik japanske Vlade Yoshihide Suga. Južnokorejska i američka vojska analiziraju pojedinosti tog lansiranja, objavljeno je. Procjenjuje se da je projektil postigao visinu od oko 770 kilometara te je putovao oko 3700 kilometara, izvijestila je južnokorejska vojska, piše BBC. Kao odgovor na potez Sjeverne Koreje, Južna Koreja je izvela vježbu s balističkom raketom u Japanskom moru.  

"Potopit ćemo Japan"

Južna Koreja pozvala je na hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Prošlog mjeseca Sjeverna Koreja je ispalila projektil koje je preletio preko Japana. Novi incident dogodio samo nekoliko dana nakon što je UN uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog testiranja oružja.  Nekoliko trenutaka prije današnjeg lansiranja projektila, američki general John E Hyten rekao je kako pretpostavlja da je Sjeverna Koreja prije 12 dana zaista testirala moćnu hidrogensku bombu. Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem "potopiti" Japan i svesti Sjedinjene Države "na pepeo i mrak" zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije