vojni mimohod

Sjeverna Koreja javnosti predstavila interkontinentalne projektile

08.02.2018.
u 19:01

Sjeverna Koreja organizirala je u četvrtak u Pjongjangu vojni mimohod u povodu obilježavanja 70. godišnjice osnutka svojih oružanih snaga, predstavivši javnosti svoje interkontinentalne projektile, dan uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Trgom Kim Il Sunga prodefilirale su tisuće vojnika u pratnji kamiona, topništva, tenkova i naposljetku golemih projektila.

Za razliku od vojnog mimohoda u travnju prošle godine, javna televizija događaj nije izravno prenosila, nego s nekoliko sati zakašnjenja.

Mimohod su pratili sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, njegova supruga Ri Sol Ju i predsjednik parlamenta Kim Jong Nam, koji će predvoditi sjevernokorejsko izaslanstvo na Olimpijskim igrama u petak.

"Postali smo sposobni demonstrirati pred planetom naš status vojne sile svjetske klase", rekao je Kim Jong Un.

Proslava je pomaknuta s 25. travnja na 8. veljače i ovaj put nisu bili pozvani strani novinari.

Organizatori Zimskih olimpijskih igara rekli su da sjevernokorejska vojna parada neće utjecati na dinamiku tog sportskog događaja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak objavila da se tijekom igara neće sastati s izaslanicima Sjedinjenih Država.

"Nipošto se ne planiramo sastati s američkim dužnosnicima u prigodi našeg posjeta Jugu", rekao je Cho Yong Sam, visoki dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi službena agencija KCNA. "Nikad nismo i nećemo tražiti dijalog s SAD-om".

Time su pokopane nade da bi taj sportski događaj mogao biti mjesto na kojem će se pokušati ublažiti napetosti vezane uz sjevernokorejski nuklearni program.

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara bit će američko izaslanstvo koje će voditi potpredsjednik Mike Pence, kao i  visoko izaslanstvo iz Sjeverne Koreje u kojem će biti mlađa sestra vođe Kim Jong Una i ceremonijalni šef države Kim Jong Nam.

Pence je u Japanu kamo je stigao na putu za Južnu Koreju rekao u četvrtak da su Sjedinjene Države spremne na sve mogućnosti kada se radi o Pjongjangu.

Također je najavio da se Washington priprema uvesti ekonomske sankcije, "najsnažnije ikad donesene protiv Sjeverne Koreje".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?