UTRKA U NAORUŽANJU

Sjeverna Koreja traži vojnu "ravnotežu" s SAD-om

Reuters/Pixsell
16.09.2017.
u 09:21

Pod Kimovim vodstvom Sjeverna Koreja lansirala je desetke raketa dok istodobno ubrzava program naoružavanja kojemu je cilj da Sjeverna Koreja bude sposobna pogoditi SAD moćnim raketama s nuklearnom glavom

Sjeverna Koreja u subotu je priopćila da želi postići "ravnotežu" s vojnim snagama Sjedinjenih Država, koje su ranije nagovijestile da njihova strpljivost u traženju diplomatskoga rješenja polako nestaje, nakon što je Pyonyang ispalio raketu iznad Japana, drugi put u manje od mjesec dana.  

"Naš je konačni cilj uspostaviti ravnotežu stvarnih snaga s SAD-om i prisiliti američke vladare da ne spominju vojnu opciju", rekao je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, kako ga je citirala državna agencija KCNA.  Pod Kimovim vodstvom Sjeverna Koreja lansirala je desetke raketa dok istodobno ubrzava program naoružavanja kojemu je cilj da Sjeverna Koreja bude sposobna pogoditi SAD moćnim raketama s nuklearnom glavom. 

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je osudilo "vrlo provokativno" lansiranje sjevernokorejske rakete. "Vijeće sigurnosti naglasilo je da su takve akcije prijetnja regiji, ali i svim zemljama članicama UN-a", stoji u priopćenju Vijeća.  Ono je već pooštrilo sankcije protiv Sj. Koreje reagirajući tako na testiranje nuklearne bombe 3. rujna te je zabranilo izvoz sjevernokorejskoga tekstila i ograničilo uvoz sirove nafte.  Nakon najnovijega lansiranja rakete u petak, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster rekao je da SAD brzo gube strpljenje sa sjevernokorejskim raketnim i nuklearnim programom.

"Gurali smo kamenčić niz cestu i sad smo došli do kraja ceste", rekao je slikovito McMaster novinarima misleći na uzastopna raketna testiranja Pyongyanga usprkos međunarodnim pritiscima.  "Za one koji tvrde da ne postoji vojna opcija, vojna opcija postoji", rekao je dodavši da ona neće biti prvi izbor Trumpove administracije.  Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley ponovila je McMasterovu čvrstu retoriku, premda je rekla da je u rješavanju krize SAD prednost daje diplomatskim sredstvima i sankcijama. "Mi vidimo da oni i dalje provociraju, da su i dalje neoprezni te da Vijeće sigurnosti u ovom trenutku neće moći mnogo postići, kad se trgovina smanji za 90 posto, a nafta za 30 posto", rekla je Haley. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je "uvjereniji nego ikad da su naše opcije u rješavanju te prijetnje i efikasne i više nego dovoljne." U Bazi Andrews u blizini Washingtona rekao je da je "Sjeverna Koreja opet pokazala svoj prezir prema susjedima i cijelome svijetu".  Kineski veleposlanik u Washingtonu Cui Tiankai pozvao je SAD da se suzdrže o prijetnji Sjevernoj Koreji.

Novinarima u veleposlanstvu rekao je: "Iskreno mislim da bi SAD morale raditi mnogo više nego sada kako bi postojala prava efikasna međunarodna suradnja u tom pitanju. "Morali bi se suzdržati od novih prijetnji" rekao je i  dodao "Morali bi učiniti više da pronađu uspješan način za obnovu dijaloga i pregovore".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije