NATO SE ISPRIČAVA

Skandal u Norveškoj: Erdoganova fotografija našla se na vojnoj meti

Reuters/Pixsell
17.11.2017.
u 20:16

Ispričavam se zbog uzrokovane uvrede. Incidenti su bili rezultat djelovanja pojedinca i ne odražavaju mišljenja NATO-a, poručio je Jens Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ispričao se Turskoj nakon "incidenta" tijekom vježbe u Norveškoj, kad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako tvrdi, bio predstavljen kao "neprijatelj". 

"Ispričavam se zbog uzrokovane uvrede. Incidenti su bili rezultat djelovanja pojedinca i ne odražavaju mišljenja NATO-a", objasnio je Stoltenberg u pisanoj izjavi. "Turska je štovani saveznik NATO-a koja pruža važan doprinos sigurnosti Sjevernoatlantskog saveza", naglasio je Stoltenberg, nekadašnji norveški premijer.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u petak da je povukao turske vojnike koji su sudjelovali u toj vježbi temeljenoj na kompjutorskim simulacijama, ustvrdivši da je predstavljen kao "neprijatelj" u četvrtak. Vježba koja nije uključivala manevre postrojbi na tlu a namijenjena je testiranju strukture zapovjedništva Saveza, odvijala se u Zajedničkom ratnom centru NATO-a u Stavangeru, na jugozapadu Norveške.

"Dotična osoba smjesta je povučena iz vježbe, a istraga je u tijeku. Radilo se o civilnoj osobi iz Norveške a ne zaposleniku NATO-a", objasnio je Stoltenberg u toj neuobičajenoj izjavi. "Na norveškim je vlastima da odluče je li nužan disciplinski postupak" protiv te osobe i "NATO je bio u kontaktu s norveškim vlastima po tom pitanju", dodao je glavni tajnik NATO-a.

Predsjednik Erdogan objasnio je da je tijekom vježbe obznanjena "neka vrsta 'ploče s neprijateljima'". "Na ploči je bila fotografija Ataturka i moja. To su bile mete", izjavio je on za televiziju u Ankari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?