KORONAVIRUS

Slijedi li poslije omikrona novi, jači soj?

koronavirus
Reuters
06.12.2021.
u 07:16

U svijetu se omikron-varijanta koronavirusa sve brže širi. U Južnoafričkoj Republici, gdje je i zabilježen prvi slučaj zaraze najnovijim sojem, broj novozaraženih se u samo četiri dana učetverostručio. I dok se još uvijek nagađa da bi se omikron mogao brže širiti, ali uzrokovati blagi ili asimptomatski oblik bolesti, javljaju se i drukčija, mnogo pesimističnija predviđanja.

Pojava omikron-varijante pokazuje da je svijet bliže početku pandemije, nego njezinu kraju, upozorava jedan od najznačajnijih britanskih znanstvenika, sir Jeremy Farrar, koji je prošlog mjeseca odstupio s mjesta vladinog savjetnika za borbu protiv COVID-19. Uvjeren je - što se duže ovaj virus nastavi širiti u uglavnom necijepljenim populacijama diljem svijeta, to je vjerojatnije da će se pojaviti soj koji može nadvladati cjepiva i liječenje, javlja HRT.

- Ono što još ne znamo o omikron-varijanti jest koliko će se prenositi, koliko će dobro djelovati naša cjepiva, hoće li to dovesti do teže bolesti, ističe Rochelle Walensky, direktorica Centra za nadzor bolesti SAD-a.

Downing Street uvodi obavezu PCR testiranja za sve putnike 48 sati prije njihova ulaska u Ujedinjenu Kraljevinu. Nigerija je dodana na crvenu listu zemalja čiji putnici moraju u karantenu u hotelima.

- Proteklih smo dana saznali za rastući broj slučajeva povezanih s putovanjima iz Nigerije. U Engleskoj je već zabilježeno 27 slučajeva i taj broj raste, pa je po broju zaraza omikronom Nigerija sada druga država nakon Južne Afrike, izjavio je Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjene Kraljevine.

Italija se priprema za stroža pravila koja od sutra necijepljenim osobama znatno ograničavaju pristup nizu usluga - neće moći ulaziti u prostore poput kina, restorana te sportskih događanja.

- U ovom trenutku imamo porast novih slučajeva i četvrti val pandemije. Iz svog iskustva znam što smo mi, radnici javnog zdravstvenog sustava, pretrpjeli, ali i što su sami građani pretrpjeli. Svakodnevno smo se i telefonski susretali s anksioznima, zabrinutima, tjeskobnima. Sada je svaka mjera neophodna i korisna, naglašava Annamaria di Capua, zdravstvena djelatnica iz Genove.

Rim je već pooštrio mjere - obavezno je korištenje maski za lice i na otvorenome gdje se skuplja puno ljudi. Lokalni policajci provjeravaju poštivanje tih mjera.

Vodenim topovima i suzavcem zaustavljale su snage sigurnosti Belgijce koji su prosvjedovali u središtu Bruxellesa, nezadovoljni pooštrenim ograničenjima kojima se vlada suprotstavlja posljednjem porastu broja slučajeva zaraze koronavirusom. 

U preopterećenim bolnicama uskraćuje se liječenje pacijentima s drugim po život opasnim bolestima poput karcinoma.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije