novi detalji o terorističkom napadu

Slovačka upozorila Austriju da je napadač pokušao kupiti streljivo

05.11.2020.
u 17:55

Još se ne sliježu strasti diljem Europe oko najnovijeg terorističkog napada, koji se dogodio u Beču, a već cure nove informacije koje bacaju posve drukčije svjetlo na cijeli slučaj. Pitanje je koliko su sigurnosne službe u Europi, pa i u svijetu, spremne odgovoriti izazovima modernog terorizma, čak i onda kad dobiju informacije o potencijalnim napadačima ili naoružanim pojedincima i skupinama, piše Večernji list BiH

Naime, tijekom jučerašnjeg dana pojavila se informacija kako je Slovačka posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti na napadača iz Beča koji je pokušao kupiti streljivo u toj zemlji. Ovu informaciju potvrdili su jučer službenici slovačke policije.

Podsjetimo, Kujtim Fejzullai (20) ubio je u napadu u Beču četiri osobe i ranio njih više od 20 u pucnjavi u samom središtu grada prije nego što ga je austrijska policija ubila zaustavivši ga u smrtonosnom pohodu.

- Slovačka policija ovog je ljeta dobila obavijest kako sumnjive osobe iz Austrije pokušavaju kupiti streljivo u Slovačkoj. Ipak, one nisu uspjele obaviti kupnju - objavila je uprava slovačke policije iz Bratislave na Facebooku.

Također navode kako je izvješće o tome odmah proslijeđeno austrijskoj policiji. Oružje koje je upotrijebljeno u napadu u Beču, pištolj i jurišna puška, nije iz Slovačke, dodaje se u objavi bratislavske policije.

Fejzullai je prošle godine bio osuđen na 22 mjeseca zatvora nakon što se pokušao pridružiti ekstremistima Islamske države u borbama u Siriji. Uvjetno je pušten u prosincu na temelju toga što je sudjelovao u programu deradikalizacije.

Beč je smješten na manje od sat vremena vožnje od slovačke granice i prijestolnice Bratislave. Inače, činjenica je da je oružje koje je registrirano u Slovačkoj u više navrata pronađeno na poprištima terorističkih napada i drugih kaznenih djela počinjenih na teritoriju Europe, unatoč tome što je Slovačka 2015. postrožila zakone kako bi spriječila ilegalnu prodaju oružja.

U smrtonosnom terorističkom činu ubijeno je dvoje državljana Austrije, Nijemac i državljanin Sjeverne Makedonije, priopćila je bečka policija. Ozlijeđeni, njih ukupno 23, većinom su Austrijanci, ali se među njima nalaze i državljani Njemačke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Luksemburga i Afganistana. Naime, državljanka BiH Belma Musić (29) ranjena je tijekom terorističkog napada u Beču u ponedjeljak. Neslužbeno se doznaje i to kako Musić nije ozlijedio terorist. Naime, ona se zadesila u toj gužvi i kada se sve dogodilo, počela je trčati zajedno s ostalim ljudima. “Pri trčanju sam se spotaknula i pala i onda su ljudi počeli trčati preko mene u tom kaosu i strahu – izjavila je Musić.

Tri osobe su i dalje na odjelu intenzivne njege, ali su stabilno, priopćile su tijekom prekjučerašnjeg i jučerašnjeg dana gradske bolnice u Beču.

Švicarske vlasti potvrdile su u srijedu kako su dvojica muškaraca uhićena nedaleko od Züricha “očito prijatelji” napadača iz Beča i izjavile da policija istražuje prirodu njihovih odnosa. Dvojica mladića u dobi od 18 i 24 godine uhićena su u utorak u gradu Winterthuru na sjeveru Švicarske.

Austrijska policija uhitila je čak 14 osoba, dok pokušavaju utvrditi je li Fejzullai možda imao i neke pomagače.

Terorističke napade osudio je i poglavar Katoličke crkve papa Franjo. Nedavni teroristički napadi u Beču i Nici pokušaj su podrivanja međuvjerskog dijaloga i suradnje, izjavio je jučer papa Franjo. Tijekom svoje tjedne audijencije Papa je kazao kako se sve okrutniji oblici terorizma šire Europom, a posebice je spomenuo posljednje napade u Austriji i Francuskoj. Poglavar 1,3 milijarde katolika diljem svijeta nazvao je napade “žalosnim događajima koji nasiljem i mržnjom pokušavaju potkopati bratsku međureligijsku suradnju”.

Inače, džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u utorak odgovornost za napad dan prije u Beču. U njihovu priopćenju objavljenom na njihovoj mreži Telegram navodi se kako je “vojnik kalifata” odgovoran za pucnjavu u blizini bečke sinagoge i Opere. U odvojenom tekstu objavljenom uz fotografiju naoružanog napadača, propagandna agencija Amaq govori o “napadu vatrenim oružjem koji je u ponedjeljak izveo borac Islamske države u Beču”.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?