vatikan

Slučaj katoličkih internata: Papa putuje u Kanadu od 24. do 30. srpnja

papa franjo
DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13.05.2022.
u 20:13

Papa Franjo (85) će od 24. do 30. srpnja posjetiti Kanadu, gdje će se ponovno ispričati za nasilje koje se desetljećima činilo u školama za domorodačku djecu koje je vodila Katolička Crkva.

Na tom putovanju - 38. od njegova izbora 2013. i trećem u 2022. - Sveti Otac će posjetiti gradove Edmonton, Quebec i Iqaluit, rekao je u petak ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni.

Papa se još početkom travnja na audijenciji u Vatikanu ispričao pred izaslanstvima domorodačkih naroda Metisa i Inuita i kanadskih biskupa, rekavši da osjeća "bol i sram" i zamolivši "oprost od Boga za loše ponašanje pripadnika Katoličke Crkve".

Nakon otkrića stotina trupala anonimne djece zadnjih mjeseci koje je zgrozilo javnost, "službena isprika Katoličke Crkve u Kanadi preživjelima i njihovim obiteljima" bila bi "važna i nužna etapa" prema "istinskoj pomirbi", reagirao je u petak premijer Justin Trudeau.

Jorge Bergoglio, koji već nekoliko tjedana ima zdravstvenih problema, već je izrazio želju da o blagdanu svete Ane posjeti Kanadu kako bi izrazio svoju "blizinu" prastanovnicima Amerike.

Na blagdan svete Ane, 26. srpnja, koji ima važno mjesto u domorodačkoj kulturi, Papa bi trebao sudjelovati u tradicionalnom hodočašću u Sainte-Anne de Beaupre, blizu Quebeca, jedno od najstarijih i najpopularnijih hodočasničkih mjesta u Sjevernoj Americi.

Prije gotovo godinu dana na mjestima nekadašnjih internata, kojih je bilo više od 130 diljem zemlje, pronađeno je više od 1.300 grobova djece nepoznatog identiteta. Pretpostavlja se da je riječ o domorodačkoj djeci koja su ulaskom u školu bila odsječena od svojih obitelji, svog jezika i kulture.

Neka se nikad nisu vratila. Vlasti procjenjuju da je takvih između 4.000 i 6.000. G. 2015. državno istražno povjerenstvo nazvalo je ovaj sustav "kulturni genocidom".

Prije pohoda Kanadi papa Franjo će početkom srpnja posjetiti Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, unatoč jakim bolovima u koljenu, zbog kojih se trenutačno kreće u invalidskim kolicima.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon odgode Papina putovanja u Libanon zbog "zdravstvenih razloga".

Papa ima problema s kukom, zbog kojega šepa, a u srpnju 2021. operirao je debelo crijevo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije