širenje koronavirusa

Slučajevi "groznice" u Sjevernoj Koreji i dalje ispod 200.000

koronavirus
Emica Elvedij/PIXELL
23.05.2022.
u 09:16

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 167.650 novih bolesnika s temperaturom

Dnevni broj slučajeva groznice u Sjevernoj Koreji ostao je ispod 200.000 drugi dan zaredom, objavili su državni mediji u ponedjeljak, dok Pjongjang i dalje ne odgovara na južnokorejske i američke ponude da mu pomognu u borbi protiv prve priznate epidemije covida-19.

Val širenja koronavirusa koji je proglašen 12. svibnja izazvao je zabrinutost zbog nedostatka cjepiva, neadekvatne medicinske infrastrukture i potencijalne krize s hranom u toj zemlji od 25 milijuna stanovnika.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu kako je Washington ponudio cjepiva protiv covida-19 Kini i Sjevernoj Koreji, ali "nije dobio odgovor".

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 167.650 novih bolesnika s temperaturom, a još je jedna osoba umrla. Više od 2,33 milijuna od ukupno 2,81 milijun prijavljenih slučajeva od kraja travnja, oporavilo se u nedjelju navečer, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. Službeni broj smrtnih slučajeva iznosi 68.

Dok je šutjela o ponudi za pomoć, Sjeverna Koreja se hvalila "povoljnim zaokretom" u situaciji s virusom u zemlji.

"Svijest o krizi i odgovornosti dodatno jača u svakoj regiji, sektoru i radnom mjestu diljem zemlje kako bi se održao povoljan zaokret u naporima na prevenciji epidemije, a svi prodori epidemije suzbijaju se strogim provođenjem mjera zatvaranja", navela je KCNA.

Takve mjere protiv covida-19 mogu biti jedan od razloga zašto S. Koreja ne odgovara na ponudu, rekao je u nedjelju visoki dužnosnik američke administracije.

Vjerojatno lišena zaliha testova, S. Koreja nije potvrdila ukupan broj osoba pozitivnih na koronavirus. Umjesto toga, zdravstvene vlasti izvješćuju o broju slučajeva sa simptomima groznice, što otežava procjenu razmjera vala covida, rekli su stručnjaci.

Vlasti su distribuirale hranu i lijekove diljem zemlje, a vojni su liječnici raspoređeni kako bi pomogli u distribuciji lijekova i provođenju pregleda.

KCNA je rekla da farmaceutske tvornice "ubrzavaju proizvodnju", ali nije elaborirala koji se lijekovi proizvode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije