vatikan

Službeno potvrđen susret pape Franje i Blinkena u ponedjeljak

Papa Franjo
25.06.2021.
u 19:32

Blinken je najviše rangirana osoba nove američke administracije koju Papa do sada prima.

Papa Franjo primit će u ponedjeljak američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, što je znak zatopljenja odnosa između Sjedinjenih Država i Vatikana nakon burnog Trumpovog predsjedanja, doznaje se iz službenog izvora. 

U sklopu turneje po Europi,  Antony Blinken u petak je posjetio Pariz, a u Vatikanu će ga primiti nadbiskup Paul Richard Gallagher, Papin ministar vanjskih poslova, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta.

Blinken je najviše rangirana osoba nove američke administracije koju Papa do sada prima. 

Papa Franjo, koji redovito poziva na borbu protiv klimatskih promjena i suosjećanje s izbjeglicama, trebao bi uspostaviti mirnije odnose s administracijom predsjednika Joea Bidena u odnosu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. 

Papa je posebno kritizirao Trumpa zbog plana izgradnje zida na granici s Meksikom i odbio se sastati s Blinkenovim prethodnikom, Mikeom Pompeom uoči američkih izbora.  

Pompeo, kršćanin evangelik kritizirao je Papu 2018. nakon sporazuma kojim je riješen spor između Kine i Vatikana o imenovanju biskupa. 

Iako je kritična prema Kini, Bidenova administracija se za sada nije izjasnila o odnosima Vatikana i Pekinga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije