priopćenje Svete Stolice kasno navečer

Šok u Vatikanu: Kardinal Becciua podnio ostavku, papa Franjo prihvatio odluku

Vandeville Eric/ABACA/PIXSELL
25.09.2020.
u 07:07

Zasigurno sadašnja ostavka Becciua nije vezana za kanonizaciju kardinala Stepinca, već za neka unutarvatikanska pitanja.

Papa Franjo prihvatio je 24. rujna ostavku kardinala Giovannija Angela Becciua na položaj pročelnika Kongregacije za pitanje svetaca, priopćio je u četvrtak uvečer ured za tisak Svete Stolice.

Rijetko kada se priopćenje Svete Stolice objavljuje u večernjim satima. U priopćenju se kaže kako je Becciu predstavio papi Franji molbu za odustajanje s čela kongregacije koja odlučuje i predlaže papama koga beatificirati i koga kanonizirati.  Papa Franjo je u četvrtak uvečer u ”jednoj šokantnoj audijenciji” primio Becciua i priopćio mu da prihvaća njegovo odustajanje. Na pitanje novinara da komentira papinu odluku Becciu je odgovorio kako “preferira šutnju”.  Franjo je Becciua proglasio kardinalom 2018. i te godine ga je imenovao pročelnikom Kongregacije za pitanje svetaca na kojem je položaju zamijenio kardinala Angela Amata, koji je, prisjetimo se, na Stepinčevo 2014. tijekom homilije koju je održao u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu kazao kako je izvijestio “Svetoga Oca kako su liječnici ocijenili znanstveno neobjašnjivim predmnijevano čudo, koje je predstavila Postulatura za kanonizaciju blaženog mučenika Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog. Papa Franjo se jako obradovao zbog ovog važnog koraka. Potom mi je rekao kako je već od mladosti u Argentini pratio s velikim zanimanjem zbivanja s hrvatskim mučenikom. Pri tome je spomenuo i neke meni nepoznate pojedinosti. Unatoč tjelesnoj klonulosti, njegov duh vjere zadržavao je lucidnost nepokolebljive vjernosti Evanđelju, koja se nije slomila ni uslijed najokrutnijih mučenja”. 

Od tada se pitanje kanonizacije kardinala Stepinca nije pomaklo. Svojedobno sam pitao Becciua ima li nešto novoga oko kanonizacije kardinala Stepinca na što sam dobio odgovor kako je sve u rukama pape Franje.  Na povratku iz Skoplja u Rim u papinu zrakoplovu pitao sam Svetog Oca oko kanonizacije Stepinca. Papa Franjo je rekao kako je Stepinac blaženik i hrvatski vjernici mu se mogu obraćati molitvama. Zasigurno sadašnja ostavka Becciua nije vezana za kanonizaciju kardinala Stepinca, već za neka unutarvatikanska pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?