NORVEŠKA

Sovjetska nuklearna podmornica potopljena prije 30 godina još uvijek zrači

11.07.2019.
u 12:15

Ti uzorci pokazuju da su razine zračenja do 800.000 puta više od normalnih, objavio je norveški ured za zračenja i nuklearnu sigurnost.

Sovjetska nuklearna podmornica koja je potonula u blizini Norveške 1989. još uvijek zrači, objavili su u srijedu znanstvenici nakon ekspedicije koja je prvi put koristila plovilo na daljinsko upravljanje. 

Olupina Komsomolca leži  na dnu Norveškog mora na dubini od oko 1700 metara.

Norveške vlasti od 1990-ih svake godine organiziraju ekspedicije kako bi pratile razine zračenja no ove godine prvi su put koristile plovilo Aegir 6000 na daljinsko upravljanje kako bi snimile olupinu i uzele uzorke za dodatne analize.

Ti uzorci pokazuju da su razine zračenja do 800.000 puta više od normalnih, objavio je norveški ured za zračenja i nuklearnu sigurnost.

"To je naravno veća razina u odnosu na onu koju smo ranije mjerili izvan mora no te razine nisu zabrinjavajuće", rekla je voditeljica eksepdicije Hilde Elise Heldal s norveškog instituta za istraživanja mora.

Razina radioaktivnosti na tim se dubinama brzo smanjuje i u tom području nema riba, dodaje ona.

Komsomolec je potonuo 7. travnja 1989. nakon što je u podmornici izbio požar i 42 člana posade izgubila su život.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije