MADRID

Španjolska monarhija na udaru kritika jer su se kraljeve sestre cijepile u UAE

03.03.2021.
u 21:56

Španjolska kraljevska obitelj na udaru je kritika nakon što su sestre kralja Filipa VI. potvrdile da su se cijepile protiv koronavirusa tijekom posjeta ocu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime su zaobišle španjolske protokole za imunizaciju.

Princeza Elena (57) i princeza Cristina (55) rekle su da su prihvatile cjepivo kako bi dobile zdravstvenu putovnicu i olakšale si "redovite" posjete ocu, bivšem kralju Juanu Carlosu u Abu Dhabiju. 

"Da nije bilo ovog razloga, čekale bismo svoj red na cijepljenje u Španjolskoj", navele su u zajedničkom priopćenju. 

Članice kraljevske obitelji nisu još na redu za cijepljenje prema španjolskom programu za imunizaciju koji daje prednost starijim osobama i najranjivijima. 

Juan Carlos, koji je abdicirao 2014., preselio se u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u kolovozu zbog sve više pitanja o njegovim financijskim poslovima. 

Glasnogovornik kraljevske palače odbio je komentirati medijske napise uz obrazloženje da princeze formalno "nisu dio" institucije i palača se ne upliće u njihove aktivnosti. 

Podemos, mlađi partner u manjinskoj koalicijskoj vladi socijalističkog premijera Pedra Sancheza, te katalonske separatističke stranke oštro su kritizirale kraljevsku obitelj. 

"Cijepljenje princeza je još jedna vijest koja doprinosi diskreditaciji monarhije. Za javnost to predstavlja povlašten tretman i privilegije", rekla je ministrica ravnopravnosti i članica Podemosa Irene Montero za javnu televiziju TVE. 

Monarhija je jedno od nekoliko pitanja koje dijeli Podemos i socijaliste koji zajedno vladaju od siječnja 2020. Ovo je prvi put da je neka antimonarhijska stranka na vlasti od povratka Španjolske demokraciji 1970-ih. 

Kontroverza oko cijepljenja princeza uslijedila je manje od tjedan dana nakon što je Juan Carlos podmirio dug od gotovo 4,4 milijuna eura španjolskim poreznim vlastima kako bi izbjegao potencijalnu parnicu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?