KORONAVIRUS

Španjolska prva zemlja u zapadnoj Europi s preko milijun slučajeva zaraze

21.10.2020.
u 21:23

Španjolska je u srijedu postala prva zapadnoeuropska zemlja koja je prešla ukupan broj od milijun zaraženih koronavirusom, udvostručivši svoj zbroj za samo šest tjedana usprkos nizu sve strožih mjera za kontrolu drugog vala pandemije.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da je ukupan broj slučajeva dostigao 1.005.295, što je za 16.973 više u odnosu na prethodni dan. Broj smrtnih slučajeva povećao se za 156 na 34.366, javio je Reuters.

Nakon što je broj zaraza znatno usporio nakon strogog lockdowna od ožujka do lipnja, stopa zaraze se ubrzala i često prelazila 10.000 slučajeva dnevno od kraja kolovoza, a prošli tjedan dosegla je novi vrhunac od više od 16.000.

Užurbani izlazak iz  lockdowna prije nego što su uspostavljeni sustavi za praćenje omogućio je da prijenos brže izmiče kontroli nego u drugim zemljama, rekao je Rafael Bengoa, suosnivač Instituta za zdravlje i strategiju u Bilbaou.

Također je za skok optužio duboko ukorijenjenu političku polarizaciju Španjolske.

Dok je španjolsko ministarstvo zdravlja objavilo najnovije podatke, većina parlamentarnih zastupnika ogorčeno je raspravljala o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu koji je pokrenula krajnje desničarska stranka Vox.

Iako se broj dnevnih smrtnih slučajeva kreće oko 100 - daleko od vrhunca od skoro 900, zabilježenih krajem ožujka - broj prijema u bolnice u cijeloj zemlji skočio je 20 posto u dva tjedna.

Očajnički se pokušava izbjeći ponavljanje prvog vala, kada je virus poharao starije stanovništvo Španjolske i bacio zdravstvenu službu na koljena zbog čega je nekoliko regija pooštrilo restrikcije proteklih tjedana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije