SKLAPAJU LIJEVU VLADU

Španjolska spremna za prvu koaliciju od uvođenja demokracije

SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL
13.11.2019.
u 18:43

Čelnik Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i tehnički premijer Pedro Sánchez te prvi čovjek Podemosa Pablo Iglesias postigli su “načelan dogovor”

Je li na pomolu prva koalicija koja će vladati Španjolskom, i to ne velika koalicija socijalista i narodnjaka, kako su neki najavljivali, nego lijeva koalicija socijalista i ljevičarskog bloka Unidas Podemos? Čelnik Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i tehnički premijer Pedro Sánchez te prvi čovjek Podemosa Pablo Iglesias postigli su “načelan dogovor” o oblikovanju koalicijske vlade nakon nedjeljnih izbora na kojima nijedan politički blok nije ostvario većinu potrebnu za sastav nove vlade.

Ono što je nakon travanjskih izbora bilo nemoguće, sada će možda postati stvarnost. I nakon travanjskih izbora, na kojima su socijalisti ostvarili relativnu pobjedu, ali daleko od apsolutne većine, Sánchez i Iglesias mjesecima su pregovarali o suradnji, ali bez rezultata. I onda je Iglesias Sánchezu nudio potporu svojih zastupnika, ali pod uvjetom da Podemos uđe u vladu i dobije tri ministarska mjesta, ali to je Sánchez odbio. Želio je vladati sam, u skladu sa španjolskom tradicijom, jer su se na vlasti nakon uvođenja demokracije u toj zemlji uvijek izmjenjivale dvije velike stranke, PSOE ili narodnjaci. Sánchez se naposljetku odlučio kockati na novim izborima, na kojima je prošao lošije nego u travnju.

Dok je Sánchezu i Iglesiasu nakon travanjskih izbora do većine nedostajalo samo 11 mandata, sada im nedostaje čak 21 mandat, a u ovom trenutku nije jasno gdje će ih Sánchez i Iglesias pronaći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije