PEKING

Spasioci pokušavaju izvući kineske rudare zapele pod zemljom

21.01.2021.
u 09:35

Kineski spasioci u četvrtak su bušili duboko u zemlju u očajničkom pokušaju da spase 21 rudara pod zemljom već gotovo dva tjedna, s time da je za jednog potvrđeno da je mrtav, dok se za njih pola i ne zna jesu li živi, izvijestili su kineski državni mediji. 

Dvadesetdva radnika ostala su zatrpana stotinama metara pod zemljom u rudniku Hushan blizu grada Qixia u provinciji Shandong na istoku Kine, nakon što je eksplozija 10. siječnja zatrpala ulaz i dokinula svu komunikaciju s vanjskim svijetom.

Kontakt je uspostavljen s jednom grupom rudara, a jedan je, ozbiljno ozlijeđen poslije prvotne eksplozije, umro.

Za drugog se vjeruje da je zarobljen dalje od ostalih, sto metara dalje u vodama koje naviru, no njegovo stanje je nepoznato, s obzirom na to da s njim spasilačke službe nisu uspostavile kontakt. 

Druga grupa u kojoj je 11 rudara tek treba biti kontaktirana, unatoč trudu spasioca i ne zna se jesu li živi.

"Također spuštaju detektore koji traže preživjele i hranu, no i dalje ne pronalaze znakove života", izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Spasioci su u nedjelju uspostavili kontakt sa skupinom od 11 rudara na lokaciji koja je oko 580 metara ispod površine.

Služba za izvanredne slučajeve iskopala je dva "spasilačka" kanala kako bi dostavila hranu i lijekove te instalirala telefonsku liniju, dok je pokušavala proširiti kanal, kako bi eventualno kroz njega evakuirala rudare.

Radnici su kazali da su ih zatrpale dvije "podzemne eksplozije" u rudniku, no detalji tek trebaju biti potvrđeni, izvijestila je u četvrtak China Daily.

Postoje planovi da se najširi otvor, otprilike veličine poklopca šahta, raširi dovoljno kako bi se kroz njega izvukli rudari, rekao je CCTV u srijedu.

Proces spašavanja je spor jer se buši kroz granit, rekli su dužnosnici, dok bi izvlačenje mogla dodatno zakomplicirati voda u rudniku.

Spasilački timovi su prvotno izgubili dragocjeno vrijeme jer je trebalo više od jednog dana da se nesreća uopće prijavi.

Lokalni tajnik Komunističke stranke, kao i gradonačelnik, smijenjeni su zbog odgađanja od 30 sati, dok je u tijeku službena istraga da se odredi uzrok eksplozije.

Rudarske nesreće česte su u Kini, gdje industrija ima niske sigurnosne standarde.

U prosincu su 23 radnika izgubila život nakon što su ostali zaglavljeni ispod zemlje u jugozapadnom gradu Chongqingu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?