NEDJELJNI IZBORI

Srbi biraju predsjednika i parlament, Vučić favorit

aleksandar vučić
Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
03.04.2022.
u 09:15

Aleksandar Vučić veliki je favorit nedjeljnih predsjedničkih izbora u Srbiji. S još jednom pobjedom na vidiku, srpski populistički lider će, čini se, produljiti vladavinu zemljom nakon što je prethodno desetljeće jačao stisak nad svim polugama vlasti.

Prema mišljenju pristaša, Vučić je za vrijeme vlasti uveo red u zemlji i privukao milijarde stranih ulaganja, a sve to zahvaljujući spretnom balansiranju između Istoka i Zapada.

Autokratski način vladanja

No Vučićevi protivnici smatraju da sve više koristi autokratski način vladanja kako bi oslabio opoziciju i kontrolirao medije.

Vučić je na vlasti, u ovom ili onom obliku, od 2012. Prije toga je bio otvoreni ultranacionalist i saveznik srpskog vođe i ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Također, Vučić je i sveprisutan. Na televiziji se prikazuju, između ostaloga, i snimke na kojima navodno spašava dijete zarobljeno u snježnoj mećavi ili pak kori svoje pomoćnike.

– Želi stvoriti sliku o sebi kao običnom čovjeku, ali istovremeno želi biti i junak, nadčovjek – smatra politički analitičar Boban Stojanović iz Beograda, prenosi Hina.

Svijetom trenutačno dominira tema rata Ukrajini, ali analitičari ne očekuju da će ona presudno utjecati na izbore u Srbiji s obzirom na to da su se stranke po tom pitanju pozicionirale i ranije. Tome je kumovao i izostanak snažnijih kritika Zapada za neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, dok je desničarska oporba ovakav stav pojačavala otvorenom podrškom ruskoj invaziji.

No ukrajinska kriza ostavila je drugu vrstu pečata.

– U centar pažnje došla je svjetska kriza i uloga Srbije u njoj, a teme koje su dotad dominirale, poput prosvjeda zbog eksploatacije ruda, potpuno su nestale. Ta promjena najviše koristi vladajućima – rekao je za BBC Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Kosovo bez biračkih mjesta

Sva istraživanja govore da će na glasanje izaći više ljudi nego u prethodnim izbornim ciklusima. Dio oporbe koji je bojkotirao prethodne parlamentarne izbore u Srbiji ponovno je u utrci, ali ni to ne mora bitnije utjecati na rezultat izbora.

– Postoji uvjerenje da je veliki oporbeni rezervoar glasova upravo u tim ljudima koji su neodlučni ili nisu izlazili na izbore, ali smatram da među njima ima i onih koji su bliži stavovima vlasti – kaže savjetnik za istraživanja u organizaciji Crta Vujo Ilić.

Više od 6,5 milijuna građana Srbije birat će u nedjelju predsjednika, zastupnike Skupštine Srbije te Grada Beograda i još 11 gradova i općina širom zemlje. Međutim, nijedno biračko mjesto neće biti otvoreno na Kosovu. Zbog odluke Vlade u Prištini, birači s Kosova listiće će ubacivati u kutije u Tutinu, Raškoj, Kuršumliji i Bujanovcu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije