modernizacija

Srbija kupuje još tri helikoptera od Airbusa

26.05.2019.
u 18:18

Srbija će nastaviti modernizaciju svoje helikopterske flote nabavkom tri višenamjenska helikoptera H215 Super Puma, a očekuje se da ugovor s kompanijom Airbus bude službeno završen prilikom predstojećeg posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Beogradu sredinom srpnja.

Riječ je o sofisticiranim višenamjenskim helikopterima koji se, osim za prijevoz mogu koristiti za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava, požara i drugih izvanrednih situacija, a korisnik helikoptera bit će Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, prenosi Beta. 

Na taj način Srbija će nastaviti jačati svoje helikopterske potencijale, s obzirom da je prethodno također od Airbusa za vojsku i policiju naručeno ukupno devet višenamjenskih helikoptera H145M, dok su za vojne potrebe iz Rusije naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M i tri srednja transportna Mi-17V-5.

Izdatak za dodatne vojne helikoptere Mi-17V-5 je povjerljiv, ali okvirno se može procijeniti da cijena nije puno veća od iznosa od 25,3 milijuna eura koliko je dano za dva Mi-17V5 nabavljena 2016. godine.

Potrebe za srednjim prijevoznim helikopterima su realne, s obzirom da se vojna prijevozna komponenta, osim tri helikoptera Mi-17 koji su novijih godišta, oslanja na starije Mi-8 koji su kupljeni prije 38 godina i na koje se dugoročno ne može računati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije