istraživanje

Srbija sve starija, svaka peta osoba ima više od 65 godina

30.05.2018.
u 19:43

Gotovo svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina što tu zemlju svrstava među najstarije populacije na svijetu, pokazalo je Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović istaknula je kako u isto vrijeme samo 14,4 posto stanovništva Srbije čine mladi do 15 godina.

"Mi smo stara nacija i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije - ekonomske, socijalne, zdravstvene", kazala je Đukić Dejanović novinarima.

Generalna tajnica Crvenog križa Srbije Vesna Milenović naglasila je kako je istraživanje pokazalo da 15 posto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažirani u poljoprivredi, prenose srbijanski mediji. 

"Mirovine igraju značaju ulogu u zaštiti od siromaštva. Bez socijalnih transfera i bez mirovina stopa rizika od siromaštva kod starijih iznosila bi 82,3 posto. U prošloj godini osam posto muškaraca i 17 posto žena nisu primili nikakvo socijalno primanje niti mirovinu ", pojasnila je.

Značajno je i to, dodaje, da osobe starije od 65 godina čine 15 posto korisnika socijalne pomoći, usprkos mišljenju da je taj broj mnogo veći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije