SPORNI PROSVJED

Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj: 'Počinitelji trebaju biti kažnjeni'

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/2
04.09.2017.
u 14:15

Srbija je danas uručila veleposlaniku Hrvatske u Beogradu prosvjednu notu povodom paljenja srpskog tjednika "Novosti"

Srbija je danas uručila veleposlaniku Hrvatske u Beogradu prosvjednu notu povodom paljenja srpskog tjednika "Novosti" u Zagrebu.

Povodom toga u Ministarstvo vanjskih poslova pozvan je otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, kome je, kako navode iz ministarstva, uručena prosvjedna nota povodom incidenta koji je nastao prilikom skupa Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu čije su pristalice iznosile proustaške i antisrpske političke stavove ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu i zapalile primjerak samostalnog srpskog tjednika Novosti.

Iz srpskog ministarstva navode kako ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsjednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja.

Očekuju i da se počinitelji kaznenog djela budu optuženi i kažnjeni po zakonu. Srpsko ministarstvo dalje navodi kako od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa očekuje da ubuduće spriječi ovakve skupove s izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?