BRUXELLES

Stoltenberg: Zadnji ruski postupci su "najozbiljnija eskalacija" od početka rata

30.09.2022.
u 19:58

Nedavni ruski postupci predstavljaju najozbiljniju eskalaciju od početka agresije na Ukrajinu u veljači, rekao je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Putin je mobilizirao još stotine tisuća vojnika, neodgovorno je zveckao nuklearnim oružjem i sada nezakonito pripojio dodatni ukrajinski teritorij. Ukupno, ovo predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je NATO ponovno potvrđuje svoju "nepokolebljivu potporu" neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te da ga ruski predsjednik Vladimir Putin neće spriječiti da podupre zemlju u obrani od Rusije.

Stoltenberg je osudio rusku aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina kao "ilegalnu i nelegitimnu".

"Ovo je najveći pokušaj aneksije europskog teritorija silom od Drugog svjetskog rata", rekao je Stoltenberg novinarima.

"Članice NATO-a ne priznaju i neće priznati bilo koji dio ovog teritorija kao dio Rusije", rekao je, pozivajući sve države da odbace aneksiju.

Što se tiče ukrajinskog zahtjeva za pristupanju NATO-u, Stoltenberg je rekao da odluku mora donijeti svih 30 članica konsenzusom.

NATO je fokusiran na vojnu pomoć Ukrajini, a članstvo "ostaje otvoreno", kazao je.

"Svaka demokracija u Europi ima pravo aplicirati za članstvo u NATO-u, a saveznici unutar NATO-a poštuju to pravo", naglasio je te dodao da Savez podupire pravo Ukrajine da izabere vlastiti put i sigurnosne aranžmane čijih želi biti dio.

Ukrajina je u petak podnijela zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu po ubrzanom postupku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije