Moldavija

Stotine demonstranata probilo policijski kordon i upalo u parlament

moldavija
20.01.2016.
u 20:16

Stotine demonstranata u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, probilo je policijski kordon i upalo u zgradu državnog parlamenta zahtijevajući poništavanje glasanja o novoj vladi i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, javio je AP.

Demonstranti su se okupili ispred parlamenta uoči glasanja o novoj vladi uzvikujući "Poništiti glasanje" i "Lopovi", a u parlament su upali nakon što je izabran novi kabinet. Policija je u jednom navratu uspjela da izbaci demonstrate iz zgrade parlamenta u Kišinjevu, ali su oni potom na silu ponovo uspjeli ući. Lokalni mediji navode da su demonstranti pretukli više policajaca.

 Prije sukoba, parlament je izglasao proeuropsku vladu na čelu sa premijerom Pavelom Filipom, a proruska opozicija je bojkotirala glasanje. Za vrijeme sjednice parlamenta poslanici Socijalističke partije su puhali u pištaljke i glasno iskazivali nezadovoljstvo, tako da je Filip jedva uspio da objavi sastav svog kabineta.

On je kasnije rekao da je posvećen interesima Moldavije, koja ima oko četiri milijuna stanovnika. Moldavija je potpisala politički i trgovinski sporazum sa Europskom unijom, kome se Rusija protivi. Prethodna vlada Moldavije je izgubila povjerenje zbog optužbi za korupciju, a parlament je morao do 29.siječnja izglasati novu vladu ili biti raspušten.

Moldavija se nalazi u političkoj krizi od kako je uoči izbora 2014. godine iz tri banke nestala milijarda i pol dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?