BIJEG U 'SIGURNU LUKU'

Strah na burzama doveo do skoka kupnje zlata

gold
12.02.2016.
u 11:00

Ulagači, posebno institucionalni, sve su zabrinutiji prijetnjom globalne recesije i utjecaja na banke.

Nakon četiri uzastopne godine pada, ove bi godine potražnja za zlatom trebala skočiti, procjenjuje Svjetsko vijeće za zlato (WGC). Razlog leži u kupnji značajnih središnjih banaka, ali i u bojazni investitora koja se očituje o oštroj rasprodaji dionica, pa je zlato sve više na cijeni kao "sigurna luka".

Prema podacima WGC-a, potražnja za zlatom počela je rasti u četvrtom tromjesečju prošle godine. Naime, potražnja je na godišnjoj razini rasla četiri posto na 1117,7 tona. Inače, potražnja za cijelu prošlu godinu od 4212 tona praktički je stagnirala u odnosu na 2014. godinu. Potražnja krajem prošle godine ponajviše se zahvaljuje kupnji središnjih banaka koja je porasla za četvrtinu. Najviše je kupovala ruska središnja banka, čak 60 tona. Statistika otkriva da je Banka Rusije lani ukupno kupila 200 tona zlata. Alistair Hewitt, voditelj analize tržišta u WGC-u, očekuje da će se ruske kupnje nastaviti.

"Ulagači, a posebice institucionalni investitori sve su zabrinutiji prijetnjom globalne recesije i kako će to utjecati na bankovni sustav", tvrdi Hewitt, a prenosi britanski Telegraph. Dodaje kako su samo u siječnju ove godine burzovno utrživi fondovi (ETF) vezani na zlato kupili dodatne 54 tone zlata. Za usporedbu, lani su ETF-ovi prodali 133 tone zlata. Za dio potražnje krajem prošle godine zaslužni su i kineski kupci koji su kupnju povećali za 25 posto. Najplemenitijim metalom trenutno se trguje po 1240 dolara za uncu što je najviša cijena u proteklih osam mjeseci. Samo tijekom ove godine cijena je ojačala 13 posto što je najbolji početak godine za zlato od 1980. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije