POVIJESNA PREKRETNICA

Stvara se moćni blok koji okuplja gotovo polovicu svjetskog stanovništva: ‘Izgradit ćemo novi svijet‘

26.08.2023.
u 20:33

Skupina će, kad uđu nove članice 1. siječnja iduće godine, okupljati 36% globalnog BDP-a i 46% stanovništva.

Naslovna stranica novog broja The Economista donosi: "Xijev propali model. Zašto on neće popraviti kinesku ekonomiju", a Reuters u petak piše: "Kina nema bezbolna rješenja za svoju usporavajuću privredu". Deflacija, visoka nezaposlenost mladih, unutarnji dug, teškoće nekretninskog sektora, smanjenje narudžbi, nesklonost stanovništva da troši kratki je pregled nevolja s kojima se suočava kineska vlada, piše jutarnji.

Dodati im treba Xijevu doktrinu povratka partijske kontrole nad poslovanjem i privatnih tvrtki odstupajući od povijesne tradicije koja je Kinu (u doba carstva, a onda od reformi Deng Xiaopinga do Xijevog dolaska na vlast) činila moćnom: prevlast meritokracije nad lojalnosti. Zbog toga slabi ekonomska moć.

Takva je danas ekonomska slika najveće sile BRICS-a koja, kako The Financial Timesu kaže Priyal Singh, viši istraživač na Južnoafričkom institutu za sigurnosne studije, ima poziciju definiranja dnevnog reda u skupini dok se globalno nadmeće sa SAD-om. Potvrdila je to ovog tjedna.

BRICS, koji je u četvrtak završio 15. summit, čine Rusija, Indija, Kina i Republika Južna Afrika. Kineski će mediji pisati o "povijesnoj prekretnici" jer je dogovoreno da se pozovu nove članice: Saudijska Arabija, Islamska Republika Iran, Etiopija, Egipat, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Skupina će, kad uđu nove članice (1. siječnja iduće godine), okupljati 36% globalnog BDP-a i 46% stanovništva.

"BRICS je započeo novo poglavlje u nastojanjima izgradnje poštenog, pravednog, uključivog i prosperitetnog svijeta", rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, domaćin summita. Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva rekao je da će zemlje BRICS-a pozdraviti članstvo više članica u skupinu, ali će se one primati prema njihovoj geopolitičkoj važnosti, a ne prema ideologiji njihovih vlada. Time je branio Iran koji su tražili Moskva i Beijing/Peking kako bi se trilaterala revizionističkih sila okupila i na tom mjestu (već postoji u Šangajskoj organizaciju suradnje).

Dogovor nije bio lak jer su prije summita Brazil i Indija rekli kako nisu skloni proširenju, ali je presudna bila odluka indijskog premijera Narendre Modija da ustupi jer su se na popisu našle zemlje koje su strategijski partneri New Delhija, UAE primjerice (prošle je godine formirana skupina I2U2 koju čine Izrael, Indija, SAD i UAE). Narodna Republika Kina i Rusija snažno su zagovarale proširenje jer Beijing želi koristiti BRICS da bi širio utjecaj na prostoru globalnog juga, a Moskva nastoji sačuvati saveznike koje ima (Teheran prije svih).

Le Monde prenosi riječi neimenovanog indijskog diplomata koji je rekao da New Delhi ne želi da se BRICS pretvori u protuzapadnu platformu koja bi primarno služila interesima NR Kine i Rusije. Brazilski predsjednik govori o mogućem sastanku G7 i BRICS-a u nekom trenutku. Pokazatelj je to rovovskih bitaka koje su vođene tri dana u Johannesburgu i protimbe utkane u DNK skupine: Kina i Rusija ju vide kao sredstvo borbe protiv zapadnog hegemonizma, prije svega američkog, ali Indija i Brazil se protive.

Zanimljivo je da članice druge važne skupine, ASEAN (Udruga zemalja jugoistočne Azije), ne žure prema BRICS-u. FT piše da je Indonezija rekla da interno razmatra članstvo. ASEAN je brzorastuća skupina koju snube NR Kina i SAD, ali i Indija što članice koriste u svoju korist. Širenje BRICS-a i rastući utjecaj ASEAN-a potvrđuju fragmentacijske učinke kreiranja novog međunarodnog poretka u kojem regionalni savezi imaju sve veću ulogu (EU je u velikoj mjeri obrazac).

Modi i Xi su se kratko susreli na summitu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo kako je to bila "otvorena i dubinska razmjena mišljenja" dok Hindustan Times prenosi da je indijski premijer upozorio kineskog predsjednika da je "održavanje mira u pograničnim područjima ključno za normalizaciju odnosa Indije i Kine".

Le Monde prenosi i rezerviranu reakciju Saudijske Arabije na pozivnicu jer vlasti nisu sigurne što se točno od njih traži. Upravo bi članstvo Arabije bilo izuzetno važno jer bi se tako u skupini mogle davati smjernice energetskoj politici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije