'ZBOG TERORIZMA'

Sud SAD-a zaplijenio bi tanker u britanskim vodama

Reuters/Pixsell
Autor
Hassan Haidar Daib
18.08.2019.
u 12:47

Iranska revolucionarna garda, koja je na listi terorističkih organizacija, htjela je, kaže sud, isporučiti naftu Siriji

Američki Federalni sud izdao je jučer nalog za zapljenu iranskog naftnog tankera “Grace 1” koji se nalazi u Gibraltaru, britanskom prekomorskom teritoriju u Sredozemlju. Podsjetimo, gibraltarski sud odlučio je u petak osloboditi iranski tanker. 

“Sud je donio odluku o zapljeni tankera s cjelokupnom naftom zbog kršenja odredbi međunarodnog zakona o hitnim ekonomskim ovlaštenjima, pronevjere i pranja novca, kao i zbog terorizma”, navodi se u priopćenju američkog Federalnog suda koji obrazlaže da je riječ o nezakonitom pristupu američkom financijskom sustavu s ciljem podrške nelegalnoj isporuci nafte Siriji od strane Iranske revolucionarne garde, koja je na listi terorističkih organizacija. Iranska revolucionarna garda smatra da je odluka američkog suda o zapljeni iranskog tankera s cjelokupnom naftom zapravo piratstvo zaprijetivši da će uzvratiti istom mjerom s američkim brodovima u slučaju pljenidbe. 

Ni Ujedinjeno Kraljevstvo ni Gibraltar nisu još reagirali na nalog za zapljenu broda koji je izdalo američko ministarstvo pravosuđa. Pitanje je kakvu jurisdikciju ima američko pravosuđe na teritoriju Gibraltara, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva. “Naš ilegalno zaplijenjeni tanker je pušten. Ta je pobjeda postignuta a da im nismo dali ustupke i rezultat je snažne diplomacije i volje da se borimo za prava nacije”, objavio je na Twitteru glasnogovornik vlade Ali Rabiei. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?