Ministar Vili Beroš

Danas nove mjere u Hrvatskoj, objavljujemo moguće scenarije

Robert Anic/Pixsell
05.11.2021.
u 07:49

Kada ovakvo širenje krene, ono se neće zaustaviti bez da promijenimo svoje ponašanje, rekla je prof. dr. Ambriović Ristov

Ministar zdravstva RH Vili Beroš jučer je najavio da će danas biti predstavljene nove mjere za suzbijanje širenja virusa u Hrvatskoj. Te nove mjere vjerojatno će uključivati i proširenje primjene COVID potvrda, odnosno da će se uzimati u obzir odgovorni građani koji COVID potvrde imaju.

– Naravno. Zato su i potrebne međuresorne koordinacije. Donijet ćemo mjere koje će nastojati uzeti sve ovo u obzir. Novog zatvaranja ne može biti. Pokušat ćemo prilagoditi mjere trenutku. Onima koji su zaštićeni onemogućavati nešto bilo bi kontraproduktivno – rekao je Beroš.

Danas rano popodne petero je članova Znanstvenog savjeta Vlade – prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan – uputilo priopćenje u kojem pozivaju upravo na prilagodbu epidemioloških mjera.

“Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast. Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera.

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom”, stoji u priopćenju.

Konkretnije, pod uvođenjem niza raspoloživih mjera ne podrazumijeva se ništa više od onoga što je Vladi i ranije preporučivano te je ona s tim mjerama jako dobro upoznata.

– Vrlo jednostavno, kada ovakvo širenje krene, ono se neće zaustaviti a da mi ne promijenimo svoje ponašanje. To je ono na što bi vlada trebala utjecati – kratko je konkretizirala prijedlog petero znanstvenika prof. dr. Ambriović-Ristov.

Kako doznajemo, u Stožeru danas tijekom dana nisu bile dogovorene konkretne mjere, potvrđeno nam je da se neće ići na zatvaranje, ali će se ići u smjeru proširenja primjene COVID potvrda.

– Da svatko od nas, uključujući i mene, poštuje osnovne epidemiološke mjere, epidemija bi stala. Kršimo ih, ne uvijek svjesno. U ovom trenutku poštivanje osnovnih mjera i cijepljenje bili bi dostatni, kako to nije tako, mi ćemo sada donijeti nove mjere s nadom da ćemo polučiti uspjeh – kazao je ministar Beroš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije