Svakih 15 minuta prijavljeno jedno silovanje u Indiji

09.01.2020.
u 21:00

Svakih 15 minuta je u Indiji prijavljeno silovanje u 2018. godini, navodi se u vladinom izvještaju objavljenom u četvrtak, statistika koja naglašava reputaciju ove zemlje kao najgoreg mjesta za žene na svijetu.

Grupno silovanje i ubojstvo žene u autobusu u New Delhiju 2012. godine izazvalo je prosvjede na desetine tisuća ljudi diljem Indije zbog čega je došlo do pokretanje pravosudnih reformi koje su ubrzale procese suđenja optuženim silovateljima i pooštrili kazne protiv njih.

Međutim, nasilje se nastavilo neometano, piše Reuters.

Žene su u 2018. godini prijavile gotovo 34.000 silovanja, što je veoma slična statistika u odnosu na godinu ranije. Protiv nešto više od 85 posto slučajeva su podignute optužnice, a samo 27 posto optuženih je osuđeno, navodi se u godišnjem izvješću o kriminalu koji je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Grupe za ženska prava kažu da se zločini nad ženama često uzimaju manje ozbiljno i da ih istražuje policija koja nema senzibilitet potreban za ovakve slučajeve.

- Ovu zemlju i dalje vode muškarci, jedna premijerka (Indira Gandi) ne može promijeniti stvari. Većina sudaca su muškarci. Postoji jako mali broj forenzičkih laboratorija u zemlji, a sudovi za brze postupke nemaju dovoljno sudaca - kazala je Lalitha Kumaramangalam, bivša čelnica Nacionalne komisije za žene.

Silovanje tinejdžerke 2017. godine od bivšeg državnog zakonodavca vladajuće stranke BJP Kuldeep Singh Sengar, privuklo je veliku medijsku pažnju kada se žrtva naredne godine pokušala ubiti, optuživši policiju za nedjelovanje.

Pet mjeseci prije nego što je Sengar osuđen prošlog prosinca, obitelji žrtve je morala biti osigurana tjelesna straža nakon što je na automobil u kojem se nalazila žrtva sa svojom obitelji naletio kamion, pri čemu je ona ozlijeđena, a dvoje članova njene obitelji  je poginulo.

Studija iz 2015. godine koju je proveo Centar za istraživanje zakona i politika u Bengaluruu utvrdila je da su sudovi za brze postupke zaista brži, ali nisu rješavali veliku količinu slučajeva.

A istraživanje koje su 2016. proveli Partners for Law in Development u New Delhiu otkrilo je da i dalje treba u prosjeku 8,5 mjeseci da se slučaj riješi, što je više od četiri puta više od preporučenog razdoblja.

Vladina statistika podcjenjuje broj silovanja jer se prijavljivanje silovanja u nekim dijelovima Indije smatra tabuom, ali se vrlo često zna dogoditi da silovanje završi ubojstvom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?