Merkel poručila Italiji:

Sve ekonomske rasprave moraju biti u okviru eurozone

28.05.2018.
u 18:24

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da će surađivati sa svakom koalicijskom vladom formiranom u Italiji, ali je također upozorila da bi se bilo kakva rasprava o ekonomskoj politici morala odvijati unutar pravila koja vladaju eurozonom.

Antiestablishment snage odustale su od svojih napora da formiraju vladajuću koaliciju u Italiji nakon spora s predsjednikom države Sergiom Mattarellom, koji je odbio njihovog euroskeptičnog kandidata za položaj ministra ekonomije.

Mattarella  je danas postavio Italiju na put ka novim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda za prelaznog premijera sa zadatkom da organizira prijevremene izbore i da usvoji naredni proračun.  

Komentirajući situaciju u Italiiji, najzaduženijoj zemlji u eurozoni nakon Grčke, Merkel je izjavila da bi trebali razgovarati sa svakom vladom, ali da također imaju principe unutar eurozone i "naravno da će biti teških pitanja".

Upitana je li zabrinuta situacijom u Italiji, Merkel je izjavila tijekom konferencije za novinare u Berlinu:

- Gledajte, kada su bili izbori u Grčkoj i Alexis Tsipras je postao premijer, brojna pitanja ostala su za stolom.  Razgovarali smo međusobno mnoge noći, ali smo zajednički nešto ostvarili. Mi, međutim, moramo obaviti taj zadatak i s Italijom jer je ona bitna članica EU - kazala je. 

Njemačka Industrijska i tgrovinska komora DIHK priopćila je u ponedjeljak da su njemačke kompanije osjetile olakšanje činjenicom da euroskeptici nisu ušli u vlast u Italiji, trećoj po snazi europskoj ekonomiji u 19-članoj  eurozoni nakon Njemačke i Francuske.

Volker Treier, čelnik za vanjsku trgovinu u DIHK-u, izjavio je da odluka populističkih stranaka znači da je "pretjerano skupi talijanski koalicijski sporazum" za sada van snage. 

- To je olakšanje za njemačke kompanije - kazao je on, dodajući da će Italija nadmašiti Britaniju kao peti po snazi njemački trgovinski partner.

U Berlinu je glasnogovornik vlade Steffan Siebert izjavio da Njemačka poštuje talijanske demokratske i političke institicije i kako se Berlin nada stabilnoj vladi u Italiji.

 U Bruxellesu je njemački ministar za europska pitanja Michael Roth izjavio kako se Berlin nada da će Italija uskoro formirati stabilnu i preoeuropsku vladu, prenosi Reuters. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije