Reuters:

Sve o koronavirusu u ovom trenutku u svijetu

03.04.2020.
u 12:34

Novinska agencija Reuters napravila je kratki pregled informacija o trenutačnom stanju s pandemijom koronavirus u svijetu.

Broj ukupno zaraženih prešao je jedan milijun u četvrtak navečer. Od toga je preko 53.200 smrtnih slučajeva do petka ujutro. Trebalo je 76 dana od 10. siječnja da dođe do prvih 500.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Ta se brojka udvostručila u narednih 8 dana.

Ukupan broj zaraženih u Sjedinjenim Državama iznosi preko 245 tisuća. U Europi se nalazi preko polovine ukupno zaraženih, regija istočna Azija ima skoro 100.000 potvrđenih slučajeva, a Bliski istok preko 80.000.

Sama Francuska prijavila je više od 1.300 smrtnih slučajeva u četvrtak, kada je počela uključivati i prethodno neprijavljene smrtne slučajeve iz staračkih domova, čime je ukupni broj umrlih u Francuskoj skoro 5.400.

Španjolska je prijavila da je broj smrtnih slučajeva u četvrtak premašio 10.000, dok je Italija dosegla 13.000. Usprkos tome, broj umrlih u obje zemlje je opao dan ranije i dolazi do ranih znakova stabilizacije situacije.

Iran, koji je imao najveći broj zaraženih izvan Europe, Kine i Sjedinjenih Država, također je zabilježio opadajući broj novih slučajeva u posljednja četiri dana.

Oko 20 posto svih slučajeva širom svijeta se oporavilo.

Emisija ugljen dioksida mogla bi doživjeti najveći pad od Drugog svjetskog rata ove godine, jer epidemija koronavirusa dovodi do velikog zastoja ekonomije, izjavio je Rob Jackson, predsjedavajući Global Carbon Projecta, mreže znanstvenika koji pružaju referentne podatke o emisijama.

Stručnjaci upozoravaju da bi bez strukturnih promjena smanjivanje emisija prouzročenih koronavirusom moglo biti kratkotrajno i imati neznatan utjecaj na koncentracije ugljen dioksida koje su se akumulirale u atmosferi tijekom nekoliko decenija.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Indoneziji porastao je u četvrtak na 170, nakon što je četvrta po broju stanovnika zemlja na svijetu prešla Južnu Koreju kao zemlju s najvećim brojem zabilježenih smrtnih slučajeva u Aziji nakon Kine.

Neki medicinski stručnjaci i zvaničnici izrazili su zabrinutost da je vlada predsjednika Joka Widodoa reagirala previše sporo da bi zaustavila širenje koronavirusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije