zlostavljanje

'Svećenička pedofilija je čudovište'. Papa Franjo organizira skup bez presedana

Reuters/Pixsell
19.02.2019.
u 20:23

Papa zbog seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi okuplja 114 predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta

Svećenička pedofilija je čudovište, kazao je šef Ureda za tisak Svete Stolice ad interim Alessandro Gisotti. U tom duhu počet će za dva dana sastanak predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi. To “čudovište trebamo gledati u lice bez straha kako bismo ga mogli svladati”, naglasio je Gisotti i dodao kako se ne smije popustiti u zaštiti nevinosti naše djece i mladih. 

Razbiti kodeks šutnje “Želimo dati glas onima koji ga nemaju. Neka Crkva bude sigurno mjesto za sve, prije svega za djecu”, iznio je Gisotti osnovne crte tog skupa bez presedana i na kojem će sudjelovati 114 predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta.

“Šutnja više nije prihvatljiva”, kazao je član Organizacijskog odbora, pomoćnik tajnika Kongregacije za nauk vjere malteški nadbiskup Charles Scicluna, koji već godinama govori o potrebi svladavanja solidarne šutnje. Scicluna je upotrijebio izraz “omertà”, koji se upotrebljava za mafiju, a koji znači obvezna šutnja o krivnji člana organizacije kojoj pripadaš. Sada je tu šutnju (omertà) unutar klera o svećenicima pedofilima oslikao kao “primitivni mehanizam” koji više ne smije postojati. Moramo se udaljiti od “kodeksa šutnje, “razbiti sudioništvo” jer će “nas jedino istina dovesti do rješenja”.

Papa Franjo želi da svećenici postanu svjesni drame i patnje žrtava. Tako će znati kako reagirati. Koje su procedure i zadaće biskupa, nadbiskupa, biskupskih konferencija, vatikanskih dikasterija, odnosno svatko ima vlastitu odgovornost. A, sve mora biti transparentno.

Na ovom skupu neće biti razmatrani specifična pitanja kao što je, primjerice, seksualno nasilje svećenika nad časnim sestrama, a o čemu se sve više govori, kao ni o homoseksualnosti unutar Crkve. Prema nekim istraživanjima, u SAD-u su čak 80 posto žrtava pedofila dječaci. “Homoseksualnost kao takva nije uzrok”, kazao je nadbiskup Chicaga kardinal Blase Cupich, te je naglasio kako je “važno priznati činjenicu da su većina žrtava pedofila dječaci”. Međunarodne organizacije su izučavale to pitanje i zaključile kako “homoseksualnost kao takva nije uzrok seksualnog zlostavljanja, seksualno zlostavljanje često nastaje kada se ukaže za to prilika”, a zlostavljači su “osobe s niskim obrazovanjem”.

No, slučajevi zlostavljanja maloljetnika dosežu i do najviših crkvenih hijerarhija. Ovih je dana nekoliko žrtava seksualnog zlostavljanja prijavilo kao njihova zlostavljača vatikanskog nuncija u Parizu mons. Luigia Venturu. Pokrenuta je istraga protiv Venture (74) na osnovi prijave jedne osobe koju je nuncij “pipkao”. Stigle su i druge prijave protiv Venture, koji je nuncij u Parizu od 2009.

Na konferenciji za novinare o skupu biskupa odbijeno je odgovoriti što će biti s Venturom, jer se ne želi ulaziti u pojedinačna pitanja.

Bivši američki kardinal Theodore McCarrick (88) i bivši nadbiskup Washingtona sada je, zbog seksualnih zlostavljanja, odlukom Kongregacije za nauk vjere koju je potvrdio papa Franjo pretvoren u laika, oduzet mu je svećenički status. No, pretpostavlja se kako slučaj McCarrick nije time zaključen, već će se ispitivati i zašto je toliko godina oko njega vladao zavjet šutnje jer protiv njega su američkim biskupima počele stizati prijave već 1994. Vatikanist John Allen u listu Crux postavlja pitanje tko je znao i zašto je šutio o McCarricku, odnosno kako je mogao tako dugo ostati na visokoj dužnosti u Crkvi. Allen drži kako se i u Vatikanu znalo o njegovim seksualnim nasiljima te upire prstom na vrijeme pontifikata Ivana Pavla II. tijekom kojeg je američki bivši kardinal napredovao u karijeri. Jedna od pretpostavki je da ga je štitio Wojtylin osobni tajnik, sada nadbiskup Krakowa kardinal Stanislaw Dziwisz. McCarrick je, čini se, podupirao poljski sindikalni pokret Solidarnost, pa prijave protiv njega nisu uzimane u obzir. No, hoće li Vatikan pod papom Franjom nastaviti istragu vezanu za McCarricka?

“Svećenikova djeca”

Na vidjelo je uoči sastanka predsjednika biskupskih konferencija izašao još jedan slučaj – postojanje vatikanskih pravila za svećenike očeve. “Mogu potvrditi da postoje pravila. Riječ je o unutarnjem dokumentu”, potvrdio je vatikanski glasnogovornik Gisotti listu New York Times. Ta pravila nalažu svećenicima očevima da napuste svećeništvo kako bi se kao roditelji posvetili isključivo svojoj djeci. O postojanju djece svećenika i pravila o tome kako se trebaju ponašati doznalo se zahvaljujući Vincentu Doyleu, sinu svećenika koji je osnovao skupinu podržavatelja nazvanu “Coping International”. Doyle je objavio kako ta organizacija broji 50.000 korisnika iz 175 država. Otkrio je da postoje napuci za ponašanje – u listopadu 2017. mu ih je pokazao nadbiskup Ivan Jurković, vatikanski predstavnik u UN-u u Ženevi. Ta se djeca zovu “djeca zaređenih” ili “djeca svećenika”, što je Doylea, kako je rekao, “šokiralo”.

 

Komentara 1

IV
ivan85ivan
08:19 20.02.2019.

Ma vidi molim te ko se javio. Blase Chupic brani homoseksualizam. A postavio ga najveci predator.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?