strah od rusije

Švedski ministri upozorili građane da mir više ne uzimaju zdravo za gotovo: Postoji prijetnja rata

Carl-Oskar Bohlin
AFP / NTB
09.01.2024.
u 07:41

Dok se Finska službeno pridružila savezu u travnju 2023., kandidatura Švedske za pridruživanje naišla je na prepreke

Švedski dužnosnici upozorili su svoje građane da budu spremniji nego ikad u slučaju rata i da mir više nitko ne može jamčiti.

Švedski ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin poručio je da za naciju kojoj je mir bio ugodan suputnik mnogo godina, ideja da je to nepomična konstanta više nije realna.

"Postoji prijetnja rata i svi građani moraju djelovati kako bi ojačali obranu zemlje", rekao je vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga Micaelu Bydénu.

Prema riječima Bohlina, situacija je vrlo ozbiljna. Izrazio je zabrinutost da se modernizacija civilne obrane ne odvija dovoljno brzo, prenosi Klix.ba

Švedski dužnosnici su naglasili da se zemlja može suočiti s ratom, a svi Šveđani moraju biti spremni.

"Sada je riječ o prelasku s riječi i razumijevanja na djela", kaže Bydén.

Napominje kako je posljednjih godina mnogo učinjeno na jačanju sigurnosti Švedske kroz značajna ulaganja u obranu.

U svibnju 2022. godine Švedska i Finska, poznate po svojoj neutralnosti, najavile su da će se pridružiti NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu ranije te godine.

Dok se Finska službeno pridružila savezu u travnju 2023., kandidatura Švedske za pridruživanje naišla je na prepreke kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao navodnu neaktivnost nacije protiv islamofobije, nazivajući to "crvenom linijom". Mađarska je također izrazila zabrinutost oko švedskog članstva.

Erdogan je kasnije dao odobrenje za pristupanje Švedske NATO-u, iako Velika narodna skupština Turske još treba dati zeleno svjetlo. Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je krajem prošle godine da se njegovoj zemlji ne žuri odobriti kandidaturu Švedske.

Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošli tjedan za njemačku novinsku agenciju DPA da je Švedska učinila sve potrebne ustupke, predviđajući da će zemlja biti odobrena kao 32. članica NATO-a do sljedećeg samita, zakazanog za srpanj u Washingtonu.

Ulazak Švedske u savez pojačao bi regionalni utjecaj NATO-a, dajući svim pet nordijskih nacija gotovo potpunu kontrolu nad "NATO jezerom", referencom na stratešku važnost Baltičkog mora. Vojna zračna snaga dostavljena NATO-u u ime Švedske bila bi izazov ruskim snagama na moru, rekli su stručnjaci za Newsweek.

Sada, nakon gotovo dvije godine rusko-ukrajinskog sukoba i usred rata Izraela i Hamasa u Gazi, od švedskih građana se traži da budu oprezniji i spremniji nego ikad.

"Za naciju kojoj je mir bio ugodan suputnik gotovo 210 godina, ideja da je to nepomična konstanta zgodno je pri ruci", rekao je švedski ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin u nedjelju tijekom godišnje konferencije u Sälenu, selo na istočnoj strani zemlje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije