obilježavanje Dana sjećanja

Svijeće za Vukovar i Škabrnju gore u cijeloj Hrvatskoj

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
18.11.2020.
u 07:11

Hrvatska se s tugom i ponosom prisjeća najtežih dana u svojoj neovisnosti - žrtve Vukovara i Škabrnje. Dani sjećanja na žrtvu Vukovara počeli su sinoć paljenjem svijeća i misom kod vukovarske bolnice. Za Vukovar i Škabrnju svijeće gorile su i u cijeloj Hrvatskoj.

Paljenjem svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te molitvom, Vukovarci i djelatnici bolnice odali su večeras počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. U molitvi koju su predvodili vukovarski franjevci, Vukovarcima su se pridružili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem. Nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, javlja HRT. 

U kratkom programu ispred bolnice, prilagođenom epidemiološkim uvjetima, sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

- Ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji, istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon molitve i paljenja svijeća kod spomenika u dvorištu bolnice.

U ime Vlade zahvalio je posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama.

Bitka za Vukovar trajala je 87 dana. Hrvatski branitelji nadljudskim naporima branili su svaku ulicu i svaku kuću. Odolijevali su silovitim napadima 30 tisuća pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Grad je postao ruševina. Stradalo je oko 2800 branitelja i civila, a njih više od 7 tisuća odvedeno je u logore smrti.  

Uz zagrebačku Vukovarsku ulicu, uz sjeverni i južni kolnički trak zapaljeno je tisuće lampaša. Ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu lampašima je ispisano ime grada Vukovara, napravljen križ od lampiona uz veliku dvometarsku svijeću u sredini. Svijeća je zapaljena "Vukovarskim svjetlom mira".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije