Suđenje Perković-Mustač

Svjedok Bandić nema saznanja o otmici Lasića

Perkovic-Mustac
19.01.2016.
u 14:50

Ivan Bandić je svjedočio video-linkom pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu o saznanjima koja je kao djelatnik obavještajnih službi u Mostaru početkom 90-ih godina imao u vezi s tvrdnjama da je Ivan Lasić početkom devedesetih bio otet i ispitivan

Svjedočenjem konzula RH Ivana Bandića u utorak je u Muenchenu započelo 86. ročište u procesu protiv bivših djelatnika tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u sudioništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983., na kojem je Bandić ustvrdio da nema saznanja o navodnoj otmici bivšeg dužnosnika savezne Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića, prenosi Fena. 

Trenutni konzul RH u Tuzli i bivši veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svjedočio je video-linkom pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu o saznanjima koja je kao djelatnik obavještajnih službi u Mostaru početkom 90-ih godina imao u vezi s tvrdnjama da je bivši čelnik savezne Službe državne sigurnosti Ivan Lasić početkom devedesetih bio otet i ispitivan u vezi sa slučajem ubojstva Stjepana Đurekovića.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao je Bandića je li točna tvrdnja koju je iznio u dnevniku Globus da je bivši emigrantski političar i jedan od glavnih svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču, Bože Vukušić, oteo Lasića.

„To je slobodna interpretacija jednog novinara koju ja nisam autorizirao. Informacije o Vukušićevoj otmici Lasića su došle do mene preko trećih“, rekao je Bandić koji je video-vezom svjedočio iz Zagreba.

On je dodao kako tada „nije dobio službene informacije“ o Vukušićevoj otmici Lasića nego da su njega došle „samo glasine“.

Bože Vukušić, bivši emigrantski političar i djelatnik Saborskog povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća koje je djelovalo početkom devedesetih, jedan je od glavnih svjedoka optužbe u procesu protiv Perkovića i Mustača, a dio Vukušićeva iskaza zasniva se i na svjedočenju Ivana Lasića 1992. Vukušić je informacije dobivene od Lasića objavio i u svojoj knjizi „Tajni rat Udbe protiv hrvatskog useljeništva“.

Ivan Lasić je kasnije, svjedočeći pred sudom u Muenchenu, opovrgnuo navode koje je dao početkom 90-ih tvrdeći da je tada bio otet i da je iskaz dao pod prisilom pa se tako, po njegovu iskazu pred sudom, i Vukušićeve informacije koje terete Perkovića i Mustača zasnivaju na prisilnom iskazu.

Suđenje se nastavlja tijekom poslijepodneva svjedočenjem savjetnika predsjednice RH Vladimira Šeksa, kojeg je upravo Ivan Lasić tijekom svog svjedočenja indirektno optužio za suradnju sa SDS-om.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije