Obustavili isplate

Svjetska banka zamrznula financiranje projekata u Afganistanu

talibani
25.08.2021.
u 07:11

"Obustavili smo isplate u našim poslovima u Afganistanu i pozorno pratimo i procjenjujemo situaciju u skladu s našom internom politikom i procedurama", izjavila je glasnogovornica Svjetske banke

Svjetska banka objavila je da je zamrznula financiranje projekata u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli kontrolu u Kabulu.

"Obustavili smo isplate u našim poslovima u Afganistanu i pozorno pratimo i procjenjujemo situaciju u skladu s našom internom politikom i procedurama", izjavila je glasnogovornica Svjetske banke u utorak u Washingtonu.

"Paralelno ćemo se i dalje konzultirati s međunarodnom zajednicom i partnerima u razvoju", dodala je.

"Duboko nas zabrinjava stanje u Afganistanu i utjecaj na razvojne projekte u zemlji, posebno one namijenjene ženama."

"Zajedno s partnerima istražujemo mogućnosti daljnjeg angažmana kako bi se sačuvali teško izboreni rezultati i nastavila potpora narodu Afganistana".

Svjetska banka važan je financijer razvojnih projekata u Afganistanu koji spada među najsiromašnije zemlje u svijetu. Navode da su od 2002. do travnja ove godine zemlji osigurali gotovo pet milijardi dolara pomoći.

U veljači aktivno je bilo 12 projekata ukupne vrijednosti oko 940 milijuna dolara, a tome valja dodati i projekte koje realiziraju u suradnji s afganistanskim fondom za obnovu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je još prošlog tjedna da do daljnjeg obustavlja suradnju s Afganistanom, podsjeća dpa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?