NEW YORK

Tajni tunel ispod njujorške sinagoga destabilizirao svetilište

NEW YORK
11.01.2024.
u 19:52

Gradski inspektori pozvani su u ponedjeljak u sjedište Chabad-Lubavitch u Brooklynu kako bi obavili hitnu inspekciju zbog zabrinutosti da bi nelegalno izgrađeni tunel mogao prouzročiti štetu tom poznatom objektu.

Naređeno je da dijelovi povijesne njujorške sinagoge budu napušteni, nakon što je tajni tunel izgrađen ispod, destabilizirao svetilište.

Tučnjava je izbila u ponedjeljak između policije i članova zajednice koji su kopali tunel nakon što je kamion s cementom stigao da ga ispuni. Devet osoba je tom prilikom uhićeno.

Dužnosnici su priopćili da tunel, koji je bio dug 60 stopa, nije bio dobro ojačan. Grad je u srijedu izdao naredbu o hitnoj stabilizaciji strukture.

- Na licu mjesta smo u Crown Heightsu od utorka ujutro kako bismo istražili nezakonita iskopavanja pronađena ispod zgrada i njihov utjecaj na susjedne građevine - priopćio je njujorški Odjel za zgrade, prenosi BBC.

-Nastavit ćemo pratiti napredak hitnih radova na stabilizaciji - dodali su dužnosnici, upozoravajući da će možda biti potrebne dodatne aktivnosti.

Gradski inspektori pozvani su u ponedjeljak u sjedište Chabad-Lubavitch u Brooklynu kako bi obavili hitnu inspekciju zbog zabrinutosti da bi nelegalno izgrađeni tunel mogao prouzročiti štetu tom poznatom objektu.

Zatim je došlo do tučnjave između policije i grupe muškaraca unutar sinagoge koji su se tome protivili.

Optuženi su za kaznensa djela nanošenje štete, nesavjesno dovođenje u opasnost i ometanje državne uprave.

Tuneli su izgrađeni ispod istaknute ulice u Brooklynu, gdje se nalazi sjedište Chabad-Lubavitch. Zgrada je jedno od najznačajnijih židovskih mjesta u gradu.

Zgrada, koju svake godine posjećuju tisuće posjetitelja, prije je bila dom vođe ortodoksnog židovskog pokreta - rabina Menachema Mendela Schneersona.

Nejasno je tko je izgradio tunel, kako su to učinili i koji su bili njihovi motivi. Čini se da je tunel povezan s barem još jednom zgradom u ulici u Brooklynu.

Glasnogovornik Chabada okrivio je za incident "skupinu studenata ekstremista".
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?