Tragedija u Pakistanu

Talibani oteli stotine učenika, najmanje 23 mrtvih

taliban
Foto: Reuters/PIXSELL
16.12.2014.
u 10:18

Naoružani muškarci uzeli su stotine učenika i njihovih profesora kao taoce u jednoj školi u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana, rekao je jedan vojni dužnosnik, dodajući da je riječ o napadu talibana. Najmanje 20 učenika je ubijeno, a više desetaka ranjeno objavili su strani mediji.
 
Novinar Reutersa na mjestu događaja potvrdio je da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja dok su je okruživali pripadnici pakistanske vojske.

Sve žrtve su tinejdžeri, rekao je liječnik Muhamed Jamil, prenosi agencija dpa.

"Nalazili smo se ispred škole kad je odjednom počela pucnjava i svuda je nastao kaos ... čuli su se krici učenika i učitelja", rekao je vozač školskog autobusa Jamshed Kan.

Vojni dužnosnici rekli su da je najmanje šest naoružanih muškaraca upalo u javnu školu kojom upravlja vojska. Vjeruje se da se u školi nalazi oko 500 učenika i njihovih profesora.

Otmicu su potvrdili i talibani. "Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole", rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani.

Navodno, to je njihov odgovor na vojne operacije protiv militanata.

Ministar zdravstva Shrehram Khan je izjavio da je 18 osoba ubijeno te da broj još nije konačan.

Ministar je još kazao da je protuteroristička operacija u tijeku i da se nada da će kriza biti okončana što je brže moguće.

Kako navode svjedoci, cilj talibana su "stariji studenti" i "vojno osoblje u školi".

Ipak, osoblje bolnice u Pakistanu je nedugo nakon izjave ministra Khana kazalo da je najmanje 20 učenika ubijeno i jedan zaštitar.
 
Odgovornost za napad je odmah preuzeo Muhamed Hurasani, glasnogovornik TTP-a, najveće pobunjeničke islamističke grupe u zemlji. 

"Poslali smo šest ljudi, među kojima su snajperisti bombaši samoubojice (s eksplozivom). Oni su dobili naredbu da pucaju na sve odrasle studente, ali da poštede djecu", rekao je on.

Također, talibani su kazali da je ovaj napad osveta za vojne operacije u sjevernom dijelu Waziristanu.

Podsjećamo, Waziristan je zaseban emirat u kojem službena vlada Pakistana nema skoro nikakve ovlasti i vlast drže plemenske starješine zajedno sa talibanima. Waziristan se često naziva "državom u državi".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije