KABUL

Talibani ubili najmanje deset afganistanskih vojnika u noćnim napadima

15.01.2021.
u 11:36

Najmanje deset pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga ubijeno je kad su talibani napali kontrolno mjesto u sjevernoj pokrajini Kunduzu, rekli su dužnosnici u petak.

Još je 11 pripadnika sigurnosnih snaga ranjeno u noćnom napadu u okrugu Imam Saheb, rekla su trojica pokrajinskih vijećnika za dpa.

U međuvremenu su u jugoistočnoj pokrajini Gazniju ranjena najmanje sedmorica vojnika nakon što su vladine snage pogodile talibanskog bombaša samoubojicu koji je vozio oklopno vozilo ispunjeno eksplozivom, rekli su dužnosnici.

Glasnogovornik pokrajinskog guvernera Wahidullah Jumazada rekao je da su pobunjenici napali sigurnosne baze okružujući pokrajinski glavni grad iz nekoliko smjerova, no napadi su odbijeni uz pomoć zračnih snaga.

Civil je ubijen za vrijeme bombardiranja automobila, dodao je Jumazada.

Unatoč aktualnim mirovnim pregovorima između afganistanske vlade i talibana u Dohi od sredine rujna, nasilje se nastavlja u Afganistanu. Talibani su dosad odbijali prihvatiti prekid vatre.

Svrha pregovora jest završiti rat koji traje desetljećima, no nije bilo napretka.

To se zbiva u razdoblju kad bi SAD trebao završiti povlačenje dodatnih 2500 vojnika iz zemlje na temelju sporazuma potpisanog s talibanima prošle godine.

Dogovor otvara put postupnog povlačenja svih međunarodnih snaga iz Afganistana, a zauzvrat su talibani obećali odreći se nasilja i ući u pregovore s vladom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije