washington

Tillerson: SAD se neće miješati u trgovinu između EU i Irana

20.10.2017.
u 18:51

Sjedinjene Američke Države ne žele ometati europsku trgovinu i poslovne transakcije s Iranom unatoč prošlotjednoj odluci Donalda Trumpa da odbije potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je državni tajnik Rex Tillerson za Wall Street Journal.

Čelnici Europske unije su u četvrtak u Bruxellesu istaknuli potrebu da zaštite svoje kompanije i investitore koji posluju s Iranom od bilo kakvih negativnih posljedica ukoliko Washington ponovno uvede sankcije protiv Irana, kazali su dužnosnici, javlja agencija Reuters.

- Predsjednik je bio prilično jasan da nije njegova namjera da se miješa u poslovne sporazume koje Europljani možda imaju s Iranom. On je to jasno rekao: "U redu je. Radite što želite" - izjavio je Tillerson u intervjuu za WSJ.

Trump je prošli tjedan odbio potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma postignutog sa SAD-om i još pet drugih sila uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Predsjednik je Kongresu dao 60 dana da odluči hoće li ponovno uvesti ekonomske sankcije Iranu, koje su ukinute u zamjenu za smanjenje programa za koji Zapad strahuje da za cilj ima razvoj nuklearne bombe, što Teheran negira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?