PROTIVNICI

Tko želi srušiti papu Franju

Reuters/Pixsell
20.01.2019.
u 14:17

U svakom slučaju Franjini protivnici, kako kaže Kasper, 'žele što skoriji završetak njegova pontifikata kako bi na novoj konklavi izabrali nekoga koji bi se prilagodio njihovim idejama'

Ima osoba koje jednostavno ne vole ovog papu (Franju) i htjeli bi održavanje nove konklave, iznio je bivši pročelnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana njemački kardinal Walter Kasper u razgovoru za njemačku radiotv-postaju ARD. Kasper objašnjava kako “papini protivnici žele iskoristiti sadašnju krizu vezanu za zlostavljanje maloljetnika od strane svećenika da bi izbacili Franju iz papinstva i izabrali novog papu koji bi se bolje prilagodio njihovim željama”.  

Nije ništa novoga u tome da postoje krugovi kojima se ne sviđa papa. Toga je uvijek bilo, ali se čini kako protivnika Franje ima ili više ili su glasniji. U svakom slučaju Franjini protivnici, kako kaže Kasper, “žele što skoriji završetak njegova pontifikata kako bi na novoj konklavi izabrali nekoga koji bi se prilagodio njihovim idejama”.

A, kada se želi konac nekog pape, onda se ne biraju sredstva, odnosno Franjini protivnici skandal sa svećenicima pedofilima žele “pretvoriti u raspravu o papi Franji” što je “zlostavljanje zlostavljanja”, objašnjava Kasper.

Na taj način se preusmjerava pažnja s pravih problema, jer kada se rasprava pretvori u onu o papi Franji onda se smanjuje koncentracija prema važnim pitanjima kao što je razvijanje najboljih načina prevencije zlostavljanja maloljetnika, odnosno o zaštiti maloljetnika od zlostavljanja. 

No, i papa Franjo, čini se, ubrzava reforme Rimske kurije s dva dokumenta u obliku motu propria koja je objavio u subotu. S prvim mutu proprio ukida dikasterij Ecclesia Dei koji je 1988. osnovao Ivan Pavao II. za prihvat tradicionalista koji su polako počeli napuštati bratovštinu San Pio X. monsignora Marcela Lefebvrea koji nije htio prihvatiti reforme Drugog vatikanskog koncila te je, uz ostalo, nastavljao služiti mise na latinskom jeziku i sa starim obredom. 

S drugim mutu proprio povjerio je monsignoru Guidu Pozzu, koji je do sada upravljao tim dikasterijom, upravljanje ekonomijom Sikstinske kapele. Istodobno je Franjo odlučio da zbor Sikstinske kapele (Cappella Musicale Pontificia Sistina) uđe pod nadležnost Ureda papinskih liturgijskih svečanosti. 

Naime, postoje istrage oko neprikladne upotrebe novaca sikstinskog zbora, kao i oko navodnog maltretiranja djece zbora (pueri cantores). Navodno su novci zbora preusmjeravani na dva tajna računa, a druga je istraga protiv ravnatelja zbora Massima Palombellija koji je navodno vikao na djecu i vrijeđao ih.

Pueri cantores, podsjetimo, pjevaju za vrijeme liturgija koje predvodi papa, a zbor je utemeljio papa Grgur Veliki u VI. stoljeću. Palombella je, uz to, prebacio neke novce, zajedno s upravnim direktorom sikstinskog zbora Michelangelom Nardellom, bez odobrenja i obojica su pod istragom zbog navodne prijevare i reciklaže.   

Sada sikstinski zbor prelazi u ruke mons. Guida Marinia, ceremonijara papinskih liturgijskih slavlja.  Inače, Osservatore Romano objašnjava kako ukidanje Ecclesia Dei ne znači prekid povratka Lefebvrevih tradicionalista pod okrilje Rimske crkve, već će se to ubuduće odvijati pod oblikom, vjerojatno, posebne prelature. Dijalog s Lefebvrevcima se nastavlja, ali su promijenjene okolnosti. Franjo želi uvesti neke reforme, a njegovi protivnici žele novog papu. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije