IZUZETA IZ OBITELJI NAKON ROĐENJA

Tragedija u Dječjem domu Klasje: Na uskrsno jutro preminula dvomjesečna beba

YouTube/Dom Klasje
06.04.2021.
u 21:44

Ravnateljica ističe kako je dijete u domu Klasje "njegovano, hranjeno, dobivalo na težini, sporo je jela, ali se hranila uredno", a posjetila ih je tri puta i patronažna sestra koja je, kaže, bila izuzetno zadovoljna napretkom

Djevojčica stara samo dva mjeseca preminula je na uskrsno jutro u dječjem domu u Osijeku, konkretno u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje, kamo je smještena nakon što je, praktički odmah po rođenju, izuzeta iz svoje obitelji. 

Zaposlenica doma, inače medicinska sestra po struci, pri redovitom je obilasku malenih štićenika na odjelu ua novorođenčad toga doma uočila kako beba ne diše. Pokušala ju je reanimirati, no nažalost bez uspjeha. 

Odmah je stigla i Hitna pomoć, no ni njezini djelatnici nisu imali više sreće. Mogli su ubrzo samo konstatirati smrt.

Policijski su službenici proveli očevid u dječjem domu, a naređena je obdukcija tijela. Neslužbeno doznajemo kako se pokazalo da je nesretna djevojčica preminula od obostrane upale pluća. 

- Nije nam lako, svi smo u stanju šoka, beskrajno tužni. Jer rad u domu nama nije posao, mi to živimo. Zna se za nas nadaleko, svi koji inače dolaze k nama kao volonteri, a imamo ih jako puno, znaju koliko se trudimo oko svakoga djeteta i nikad nismo imali sličnih situacija. Ne mogu dovoljno izraziti žaljenje zbog smrti djeteta, ali zaista smo poduzeli sve što smo mogli – započinje Miranda Glavaš, ravnateljica Klasja. 

- Dijete je k nama došlo s odjela neonatologije KBC-a Osijek, s jedinice intenzivnog liječenja, gdje je provelo mjesec dana. Prijevremeno je rođeno, s izrazitim faktorima rizika, što od strane majke uslijed njezine trudnoće kakva je bila, što od stanja koja je dijete kasnije razvilo. Rođeno je dva mjeseca ranije, dakle tek je sada trebalo stići na svijet. Žurnom mjerom smješteno je kod nas u dom, odmah iz bolnice, na odjel dojenčadi. Ovdje je imala svu brigu našeg osoblja – nastavlja naša sugovornica. Nije mogla otkriti zašto je djevojčica izdvojena iz obitelji.

- Ne mogu komentirati obiteljsku situaciju, ali praksa je da se djeca izdvajaju kad su u obitelji ugrožena – dodaje. Ravnateljica ističe kako je dijete u domu Klasje "njegovano, hranjeno, dobivalo na težini, sporo je jela, ali se hranila uredno", a posjetila ih je tri puta i patronažna sestra koja je, kaže, bila izuzetno zadovoljna napretkom. 

- Vodili smo je 10., zatim 18. i 23. ožujka na preglede koji su bili zakazani pri otpuštanju iz bolnice,  na svaki je bila pozivana majka, a išla je jednom, dva puta se ispričala. Osim toga, 26. ožujka je dijete procijepljeno, pa je i to bio još jedan posjet pedijatru – navodi ravnateljica. Malena je u Klasju provela nešto manje od mjesec dana. 

- Baš za sutra (danas, nap.a.) smo imali dogovorena dva pregleda i dogovorenu edukaciju naše sestre za vježbe radi razvoja motorike. Roditelji su redovito dolazili u posjet i uredno komunicirali s nama. Pri posljednjem su donijeli dude, rekli smo da mi to ne prakticiramo – priča ravnateljica, ponavljajući kako je dijete imalo izrazito visoke faktore rizika.

Nije imalo, naglašava, temperaturu niti jednom, kao ni respiratorne tegobe. - Hitna ju je reanimirala. Da je puno ranije umrla, ne bi to činili. Bilo nam je grozno, djeca su se na Uskrs dizala, išla do gnijezda, vrištala od sreće zbog poklona, ne znajući što se događa, a mi smo plakali - zaključuje M. Glavaš, na rubu suza. Majka preminule bebe navodno je u dobi od 27 godina, a ovo joj je sedmo dijete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije