Za smjenu treba 2/3 senatora

Zastupnički dom Kongresa izglasao Trumpov opoziv. Protiv njega bilo i 10 republikanaca

13.01.2021.
u 22:35

Slijedi suđenje u Senatu, no čini se da bi do njega moglo doći tek nakon što Trumpu istekne mandat

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Za opoziv su glasala 232 kongresnika, dok je protiv bilo 197 kongresnika. Za opoziv republikanskog predsjednika bilo je i deset republikanskih kongresnika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena. 

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa. "Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu", napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa. "Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi. Dodala je da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica - Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. - opozvani su u Zastupničkom domu, ali su oslobođeni u Senatu. 

Među onima koji su glasali "za" je i deset republikanaca.

Pročitajte kako je protekao dan u Kongresu

22:40 Senat je za petak, 15.siječnja, sazvao formalnu sjednicu o postupku opoziva.

22:37 Gotovo je glasanje u Zastupničkom domu, a ovo su konačni rezultati:

Za opoziv je glasao 232 kongresnik, dok je protiv bilo 197 kongresnika.

Za opoziv republikanskog predsjednika bilo je i deset republikanskih kongresnika.

22:24 Prikupljeno je dovoljno glasova za opoziv predsjednika Trumpa. 

22.08 Kako javlja CNN, još dva Republikanca su navodno glasala za opoziv te se broj popeo na devet koji su okrenuli leđa Trumpu. Kako su ranije javili američki mediji, već sedam Republikanaca je javno reklo da će glasati za opoziv

21:56 Počelo je glasanje o opozivu Donalda Trumpa

Zastupnički Dom počeli su s glasanjem o opozivu Donalda Trumpa. Očekuje se da će mjera biti usvojena uz potporu svih demokrata i najmanje sedam republikanaca. 

20:53 Koliko senatorskih glasova je potrebno za Trumpovu smjenu? 

Ako Donald Trump bude opozvan u Zastupničkom Domu, idući korak je Senat. 

Tamo je potrebna dvotrećinska većina da bi Trump bio u potpunosti opozvan. 

S obzirom na to da je Senat podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca, svaki demokratski senator morat će glasati za opoziv, a za opoziv bi onda moralo glasati još 17 republikanaca, piše Index.hr. 

20:16 Oglasio se i Trump

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao svoje pristaše da ne pokreću nove nasilne prosvjede koje su neki od njih najavili, dok središte Washingtona sve više nalikuje na vojni logor uoči inauguracije Joea Bidena 20. siječnja. "U svjetlu izvješća o novim prosvjedima, zahtijevam da NE smije biti nasilja, NE smije biti kršenja zakona, NE smije biti vandalizma bilo koje vrste", pozvao je Trump u izjavi. "To nije ono za što se zalažem, to nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam SVE Amerikance da pomognu u smanjivanju napetosti i smirivanju strasti. Hvala", dodao je. Zbog potencijalnih prijetnji nasilnim prosvjedima uoči Bidenove inauguracije, u Washingtonu su razmještene tisuće pripadnika Nacionalne garde i drugih sigurnosnih službi.

20:05 Najmanje šest republikanaca glasat će za opoziv Trumpa

Ovo su republikanci koji će glasati za Trumpov opoziv: Dan Newhouse (Washington), John Katko (New York), Jamie Herrera Beutler (Washington), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton (Michigan), Liz Cheney (Wyoming). 

19:37 "Ponovni opoziv Trumpa izazvao bi razdor u Republikanskoj stranci i SAD-u"

Jeff Van Drew, republikanac iz New Jerseyja, rekao je da će opoziv predsjednika Donalda Trumpa "slomiti" zemlju. 

"Bili smo ovdje i prije. Već smo to učinili. Nije uspjelo. Razbili smo našu naciju, a Kongres mora biti ljepilo koje započinje ujedinjavanje svih", rekao je Van Drew, prenosi Index.hr. 

18:40 Pelosi: Trump je opasnost za naciju koju svi volimo
Nancy Pelosi započela je dvosatnu raspravu o članku o opozivu protiv Donalda Trumpa. 

Počela je svoj govor citirajući Abrahama Lincolna te je ustvrdila da Trump mora biti smijenjen jer predstavlja očitu prijetnju nacionalnoj sigurnosti. 

"Mora ići. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo", rekla je Pelosi. 

17:40 Vođa većine u Senatu je za Trumpov opoziv?

Vođa senatske većine Mitch McConnell navodno je za Trumpov opoziv, kaže za CNN izvor iz Republikanske stranke upoznat s McConnellovim stavovima u vezi trenutne situacije, prenosi Index.hr. 

17:15 Član rulje koji je nosio hoodie s natpisom "Camp Auschwitz" uhićen u Virginiji

Izgrednik iz Washingtona, Robert Keith Packer, koji je uhvaćen kako nosi majicu s kapuljačom na kojoj piše "Camp Auschwitz" uhićen je jutros u Virginiji. 

16:45 Zastupnički Dom glasa o članku o opozivu

Zastupnički Dom upravo glasa o članku o opozivu, a članovi sada bilježe svoje glasove. Važno je istaknuti kako ovo nije glasanje za sam opoziv - ti rezultati će biti poznati tek za nekoliko sati. 

16:30 New York će poništiti ugovore s Trumpovom organizacijom

New York će poništiti ugovore s Organizacijom Trump koji joj godišnje donose 17 milijuna dolara, izjavio je gradonačelnik Bill de Blasio, optuživši predsjednika Donalda Trumpa da je huškao svjetinu na prošlotjedni upad u Kapitol

16:27 Republikanska zastupnica: Nasilja ima na obje strane

Nancy Mace, zastupnica iz Južne Karoline kaže kako svi moraju odgovarati za ono što se dogodilo. 

"Uvijek je vrijeme za učiniti ono što je ispravno", rekla je Mace, citirajući Martina Luthera Kinga mlađeg. 

"Ako je Kongres ozbiljan u vezi podjela, onda obje strane moraju prepoznati da postoji nasilje s obje strane", rekla je. Poziva zakonodavce da priznaju da postoji problem te da prestanu biti dio problema. 

16:24 Trenutno stanje u Zastupničkom Domu

U tijeku je sastanak Zastupničkog doma - drugi put glasaju za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. 

Trenutna rasprava se vrti oko koja reguliraju članak o opozivu. Očekuje se da će rasprava trajati oko sat vremena.

Nakon rasprave, Dom glasa o članku o opozivu. Nakon što usvoje članak, završava se rasprava, a konačni rezultat glasanja trebali bi znati oko 22 sata po hrvatskom vremenu. Ipak, zbog specifičnih uvjeta, rezultati bi mogli doći i kasnije. 

16:08 Nancy Pelosi stigla u Kongres

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi upravo je stigla na sjednicu. Novinarima nije dala nikakav komentar, a pri ulasku je pričala na mobitel. Također, viđena je kako prolazi kroz nove detektore metala koji su instalirani jučer. 

16:04 Današnji raspored procesa 

Zastupnički Dom nastavlja s glasanjem. Evo približnog rasporeda kako bi se dan mogao odigrati. Glasanje u Zastupničkom domu traje duže nego obično zbog mjera u vezi koronavirusa. 

U 17:15 počinje tehničko glasanje o samom prijedlogu i moglo bi potrajati oko sat vremena. U 18:30 počinje dvosatna rasprava, a u 21:00 počinje glasanje o samom opozivu Trumpa. Rezultat se očekuje otprilike sat vremena nakon početka glasanja. 

15:48 "Opoziv će izazvati daljnje podjele"

Republikanski kongresmen Tom Cole kaže kako će opoziv među Amerikancima izazvati još više podjela. 

Kaže kako je napad rulje na Kapitol bio najmračniji dan u njegovoj karijeri, ali da sada, kada je predsjednik priznao i potvrdio pobjedu Joea Bidena, ishitreni opoziv neće pomoći naciji da napreduje. 
"Ne mogu se sjetiti ničega što će uzrokovati daljnju podjelu više od puta na kojem se trenutno nalazimo. Umjesto da se raduje novoj administraciji, većina pokušava izravnati račune sa starom", rekao je Cole. 

15:43 "Raspravljamo na mjestu zločina"

Predstavnici Zastupničkog Doma vratili su se s pauze. 

"Raspravljamo o ovoj povijesnoj mjeri na stvarnom mjestu zločina i ne bismo bili ovdje da nije bilo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Čudo je što više ljudi nije umrlo. Nikad neću zaboraviti ono što sam vidio kada sam pogledao u oči tim napadačima. Vidio sam zlo", rekao je demokrat Jim McGovern. 

15:40 Demokrat iz Zastupničkog Doma: Trump je poticao bijes nasilne rulje

Demokratski zastupnik Jim McGovern, otvorio je sjednicu Doma s nekoliko primjedbi o onome što se dogodilo 6. siječnja u Kapitolu te o ulozi Trumpa i njegovih saveznika napadu na Kapitol. 

"Donald Trump i njegovi saveznici potpirivali su bijes nasilne rulje", rekao je McGovern. 

15:29 Američka vojska podsjeća vojnike da ostanu "apolitični"

Nakon napada na Kapitol američka vojska poslala je poruku svojoj zajednici - uključujući vojnike, civilne radnike i članove njihovih obitelji. 

"Branimo prava svakog Amerikanca i štitimo uloge naših demokratskih institucija. Podsjećamo sve vojnike i civile da poštuju apolitične standarde vojske. Od svih pripadnika američke vojske očekuje se da slijede zakon i čine ispravne stvari, bez obzira na to jesmo li u uniformi ili izvan nje", stoji u pismu koje su napisali vodeći ljudi američke vojske. 

15:25 Glasanje će potrajati zbog protokola povezanog s koronavirusom

Zastupnički dom počeo je zasjedanje i uskoro kreće postupak opoziva. Rezolucija o opozivu o kojoj će Dom danas glasati tereti Trumpa u vezi s njegovom ulogom u prošlotjednoj pobuni u Kapitolu. Očekuje se da će prva rasprava trajati oko sat vremena. 

Glasanje će potrajati zbog protokola povezanog s koronavirusom, a zastupnici moraju proći kroz detektore metala. 

Čak i u slučaju da Dom izglasa opoziv Trumpa, on će najvjerojatnije ostati na funkciji i vjerojatno završiti svoj mandat jer bi Senat trebao potvrditi njegovu smjenu. 

15:13 Analiza CNN-a: Trumpov turbulentni mandat završit će povijesnim drugim opozivom
"
Sudbonosni trenutak kad Predstavnički dom Kongresa drugi put pokrene opoziv predsjednika Donalda Trumpa spadat će među ključne trenutke američke povijesti još dugo nakon što građana koji su proživjeli ove mučne i tragične dane više ne bude", piše u svojoj analizi CNN. >> Opširnije

15:00 Zastupnički dom počeo sjednicu. Prvo rasprava o pravilima

Počelo je zasjedanje Zastupničkog doma. Utvrđuju se pravila pravila po kojima će se voditi rasprava o opozivu. To bi trebalo trajati oko sat vremena.

Potom slijedi glasanje o utvrđivanju pravila.

14:55 Detektori metala na ulazu

Zastupnici će morati proći kroz detektore metala prije nego što krene rasprava. Osim zastupnika, isto će morati napraviti i svi njihovi suradnici, pomoćnici i zaposlenici Kongresa.

Oko Kapitola su jake, naoružane policijske snage i snage Nacionalne garde.

14:50 Ovo su republikanci koji su rekli da će glasati za opoziv

Sve više republikanaca okreće leđa Trumpu, a ovih petero javno je kazalo da će glasati za opoziv: John Katko, Jamie Herrera Beutler, Adam Kinzinger, Fred Upton i Liz Cheney.

14:45 Trump je prvi američki predsjednik protiv kojeg je dvaput pokrenut opoziv

Nijedan američki predsjednik nije se dvaput suočio s postupkom opoziva.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa opozvati u prosincu 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena. Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u veljači 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije