proglašenje Majke Tereze svetom

Tri države Balkana pozdravljaju novu sveticu

Majka Tereza
04.09.2016.
u 20:00

Albanija, Makedonija i Kosovo toplo su u nedjelju pozdravili proglašenje Majke Tereze svetom u Vatikanu jer sve tri zemlje tu redovnicu koja je predano pomagala siromašnima u Indiji smatraju svojom i ocjenjuju da bi mogla biti uzor za prevladavanje podjela na Balkanu. 

Majka Tereza rođena je 1910. u Skoplju u albanskoj obitelji katoličke vjeroispovijesti.

"Naš narod dao je svijetu majku koja voli sve", rekao je na svečanosti u Rimu Hashim Thaci, predsjednik Kosova, predsjednik najmlađe europske države s 92 posto stanovništva Albanaca.

Kosovski katolički biskup Dod Gjergji rekao je da je 4. rujna važan dan za cijeli svijet jer "je Majka Tereza ... postala simbol jedinstva, pomirbe i ljubavi".

Kanonizacija Majke Tereze je važna, "osobito za nas Albance, ali i za sve crkve i narode Balkana, danas je velik dan, jer kroz Majku Terezu možemo doprijeti jedni do drugih i pomiriti se", rekao je biskup Gjergji.

Albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati napisao je na svome Facebooku "Mala zemlja - veliki sveci".

Albanija se odužila najnovijoj svetici Katoličke crkve imenujući u središtu Tirane, glavnoga grada te zemlje Trg Majke Tereze, a njezino ime nosi i zračna luka.

U makedonskoj prijestolnici Skoplju više ne postoji kuća u kojoj se rodila svetica, no na tom mjestu danas je muzej sagrađen u stilu u kakvom je bila nekadašnja kuća s brončanim kipom Majke Tereze. 

U Makedoniji koja proživljava dugu političku krizu zbog sukoba političkih lidera, obnašatelj dužnosti premijera Emil Dimitriev pozvao se na vrijednosti koje je poštivala Majka Tereza i ocijenio da bi one zemlju mogle izvesti iz krize. 

"U dugotrajnoj političkoj krizi u Makedoniji, dobra je prigoda sjetiti se djelovanja Majke Tereze i mogućnosti da se prihvate njezine vrijednosti", rekao je Dimitriev, kako je prenijela makedonska službena agencija MIA. 

"To bi nam apsolutno pomoglo da prevladamo krizu kao što je ona pomagala ljudima bez obzira na njihovu vjeru, boju kože ili rasu", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije