NAMETI NA ČELIK I ALUMINIJ

Trump Europi dao još 30 dana bez carina, Bruxelles ljutit

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
01.05.2018.
u 18:43

Američka administracija usmjerena je na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zaštititi nacionalnu sigurnost, stoji u priopćenju

Američki predsjednik Donald Trump na mjesec je dana odgodio primjenu carina na čelik i aluminij za Europsku uniju, Kanadu i Meksiko, dok je s Australijom, Argentinom i Meksikom već postignut dogovor o trajnom izuzeću. 

Trump je odluku kojom će se carine primjenjivati od 1. lipnja donio samo nekoliko sati prije isteka krajnjeg roka po kojemu su se carine trebale primjenjivati od početka ovog mjeseca.

Trgovinski rat

– Administracija produljuje pregovore s Kanadom, Meksikom i EU na zadnjih 30 dana. U svim pregovorima administracija je usmjerena na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zaštititi nacionalnu sigurnost, stoji u priopćenju Bijele kuće. Nastavak je ovo svojevrsne sage i “zakuhavanja” trgovinskog rata SAD-a s gotovo svim ostalim zemljama svijeta koje su mahom već najavile svoj odgovor. Prema izvorima iz Bijele kuće, neslužbeno se tvrdi kako daljnjeg odgađanja uvođenja carina više neće biti, odnosno da će 1. lipnja biti krajnji rok za eventualno postizanje dogovora kakvog su već postigli Australija, Argentina i Brazil, ali i Južna Koreja na koju se carine ne odnose. Bruxelles nije zadovoljan odlukom o privremenoj odgodi primjene carina, tvrdeći kako svako odgađanje krajnjeg rješenja, kakvo god ono bilo, samo pridonosi poslovnoj nesigurnosti i koči donošenje poslovnih odluka. – U svakom slučaju, Europska unija trebala bi biti potpuno izuzeta od carina, i ništa tu odluku ne može opravdati – tvrdi se u sjedištu Europske unije. Izuzeće od carina SAD ne daje tako olako. Južna Koreja je, kako bi bila izuzeta od carina u iznosu od 25 posto na čelik te 10 posto na aluminij, pristala smanjiti svoj izvoz ovih metala u SAD za 30 posto. Pod kojim su uvjetima Australija, Argentina i Brazil ispregovarali izuzeće, još uvijek nije poznato, no zasigurno su Washingtonu morali načiniti ustupke.

Najveći izvoznici

S druge strane, EU, Kanada i Meksiko jedni su od najvećih izvoznika aluminija i čelika i pregovori će tijekom sljedećih dana zasigurno biti žestoki. Ona zemlja koja se pak ne spominje u odluci je Kina, na koju se carine već odnose. Upravo s Pekingom mogao bi se razbuktati veliki trgovinski rat, a Trump upravo Kinu vidi kao zemlju koja najviše koristi trgovinski debalans u svoju korist. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?