AMERIČKI GENERAL POTVRDIO:

Trump nam je naredio da razvijemo vojne opcije za Sjevernu Koreju

Reuters/Pixsell
17.08.2017.
u 17:41

Sjedinjene Države su pripremile vojnu opciju za Sjevernu Koreju...

Sjedinjene Države su pripremile vojnu opciju za Sjevernu Koreju, rekao je u četvrtak načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford i time, kako se čini, djelomice osporio tvrdnje glavnog stratega Bijele kuće Stevea Bannona.

Zveckanje oružjem između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una kulminiralo je Kimovom prijetnjom raketnim napadom na otok Guam, američki teritorij u Pacifiku, na što je Trump zaprijetio "vatrom i bijesom" Kimu ne prestane li provocirati.

Južna Koreja, američka saveznica, rekla je da nikakva akcija ne može početi bez njezina odobrenja. Ratnu retoriku pokušao je u srijedu ublažiti glavni strateg Bijele kuće Bannon.

"Sve dok netko ne riješi dio jednadžbe koja pokazuje da 10 milijuna ljudi u Seulu neće umrijeti u prvih 30 minuta uporabe konvencionalnog oružja, ne znam o čemu razgovaramo, tu nema vojnog rješenja", rekao je Bannon za American Prospect.

General Dunford je novinarima u Pekingu djelomice opovrgnuo Bannonove riječi.

"Predsjednik nam je izravno rekao da razvijemo vjerodostojne, održive vojne opcije. I upravo to činimo", rekao je Dunford.

Ponovio je da bi bilo "apsolutno užasno rješavati problem vojnim putem" i dodao: "Svi radimo, i želim to naglasiti, svi radimo na tome da to riješimo mirnim putem".

Dunford, koji boravi u Pekingu u sklopu puta po regiji u pokušaju da smanji napetosti na Korejskom poluotoku, rekao je to prije sastanka s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, jedinim stvarnim saveznikom komunističke Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In rekao je da su se njihovi američki saveznici suglasilo da nikakvu vojnu akciju protiv Pyongyanga neće poduzimati bez prethodnih konzultacija sa Seulom. 

"Mogu pouzdano reći da neće biti više nikada rata na Korejskom poluotoku", rekao je Moon u izjavi datoj u povodu prvih 100 dana svoje dužnosti.

SAD i Trump pristali su razgovarati o svim potencijalnim akcijama s Južnom Korejom "bez obzira kakve prirode bile te opcije", rekao je Moon.

Japan, država koju se SAD obvezao štititi, zatražio je raspoređivanje proturaketnog sustava na kopnu, piše poslovni list Nikkei.

O sjevernokorejskoj prijetnji s američkim dužnosnicima trebaju razgovarati japanski ministri, piše agnecija Kyodo.

Japan je postavio četiri presretača raketa u zapadnom dijelu zemlje u subotu, objavilo je ministarstvo.

Pyongyang je upozorio da će njegove rakete prijeći japanske pokrajine Shimane, Hirošimu i Kochi prije nego dođu do Guama. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije