IZBORI

Trump nominirao Malpassa za čelnika Svjetske banke

Reuters/Pixsell
07.02.2019.
u 07:20

O predsjedniku glasanjem odlučuje odbor izvršnih direktora banke. Moguće je da će kandidate istaknuti i neke od ostalih 188 članica

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je za predsjednika Svjetske banke (SB) nominirao Davida Malpassa, dužnosnika američkog ministarstva financija odanog Trumpu i kritičara multilateralnih institucija. 

O predsjedniku glasanjem odlučuje odbor izvršnih direktora banke. Moguće je da će kandidate istaknuti i neke od ostalih 188 članica. Ustanova, čija je zadaća smanjiti siromaštvo u svijetu, u četvrtak treba službeno početi postupak predaje kandidatura. Trajat će do 14. ožujka a izbor će se znati do sredine travnja.

David Malpass (62), podtajnik u američkom ministarstvu financija zadužen za međunarodna pitanja, poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritizirao Svjetsku banku zbog toga što "i dalje posuđuje velike svote novca zemljama" poput Kine, koja je druga svjetska sila po gospodarskoj snazi.

No Malpass je isto tako u travnju 2018. dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke vrijednog 13 milijarda dolara za financiranje najsiromašnijih zemalja. Svjetska banka očekuje od kandidata za nasljednika Jim Yong-kima, Amerikanca južnokorejskog podrijetla koji je podnio ostavku pred kraj mandata, solidno iskustvo u upravljanju velikom međunarodnom ustanovom, osjećaj za diplomaciju i nepristranost. Predsjednik SB-a ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko utjecajna kao dužnost glavnog ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stručnjaci redovito spominju još dva imena: bivše indonezijske ministrice financija Sri Mulyani Indrawati, glavne ravnateljice SB-a za operacije i bivšeg nigerijskog ministra financija Ngozija Okonjo-Iwealea, koji je bio kandidat i 2012. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije