Američki predsjednik

Trump osvojio Aljasku nakon poraza od Bidena

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
11.11.2020.
u 18:34

Američki predsjednik Donald Trump porazio je novoizabranog predsjednika Joea Bidena u saveznoj državi Aljasci, objavio je u srijedu institut Edison Research, a rebublikanci su pobjedom u toj državi očuvali većinu u Senatu.

Trump tek treba priznati rezultat predsjedničkih izbora, četiri dana nakon što je institut obznanio da je Biden prešao prag od 270 elektorskih glasova, potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Tri elektorska glasa Aljaske koja su pripala Trumpu ne mijenjaju ishod izbora održanih 3. studenoga.

Republikanci su u Aljasci u srijedu očuvali većinu u Senatu gdje sada imaju 50 senatora.

Dan Sullivan, koji je bio senator i u prošlom sazivu, ponovno je na Aljasci izabran s 57 posto glasova, prema projekcijama televizija CNN i NBC.

Republikanci time imaju 50 mjesta, a demokrati 48 u Senatu od 100 mjesta, a dva mjesta moraju ju se popuniti na izborima 5. siječnja u Georgiji. Demokrati bi trebali osvojiti ta dva mjesta u Georgiji tte se u broju izjednačiti s republikancima kako bi Joeu Bidenu omogućili više prostora za političko djelovanje jer bi u tom slučaju glas potpredsjednice Kamale Harris presudio u slučaju neriješenosti 50-50.

Nijedan zakon u Sjedinjenim Državama ne može se donijeti bez Senata koji ima ovlasti potvrđivati nominacije predsjednika: ministre, veleposlanike, suce, među njima i one u Vrhovnom sudu

Ako Senat ostane u većinskim rukama republikanaca, Joe Biden koji je i sam bio senator tijekom 36 godina, morat će uložiti sve svoje vještine dijaloga i pregovarača.

Sullivan (55), pobijedio je Ala Grossa, neovisnog kandidata koji se natjecao kao demokrat i u kojem su demokrati vidjeli potencijal da ugrabe republikansko mjesto.

Nakon što republikanski senator Thom Tillis ponovno izabran u Sjevernoj Karolini, Sullivanova pobjeda sada sve nade demokrata stavlja na izbore 5. siječnja u Georgiji.

Biden je premašio 270 elektorskih glasova potrebnih da porazi republikanca Donalda Trumpa koji odbija prihvatiti poraz i pokreće niz optužbi za pronevjeru glasova. 

Demokrati su osvojili republikanska mjesta u Arizoni i Coloradu prošli tjedan no izgubili su mjesto u Alabami.

U Georgiji će se početkom siječnja natjecati republikanci David Perdue i Kelly Loeffleri, a demokratske obje branit će Jon Ossoff i Raphael Warnock.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije