ZARAŽEN KORONAVIRUSOM

Trump ponudio eksperimentalne lijekove za Johnsona

Reuers/Pixsell
07.04.2020.
u 21:32
Britanski premijer Boris Johnson bori se sa simptomima zaraze koronavirusom na odjelu intenzivne njege u jednoj bolnici u Londonu, ali nije mu dijagnosticirana upala pluća i nije priključen na respirator, već prima terapiju kisikom. Objasnili su to danas iz njegova ureda u Downing Streetu, gdje je ulogu de facto premijera preuzeo ministar vanjskih poslova Dominic Raab.
 
“I dalje je dobro raspoložen”
Premijer Johnson prebačen je u bolnicu St. Thomas u nedjelju navečer, u trenucima dok su Britanci gledali kraljičino obraćanje naciji na svojim televizorima, a u ponedjeljak navečer s jednog je bolničkog odjela prebačen na odjel intenzivne njege jer mu se stanje pogoršavalo. Prije odlaska u bolnicu proveo je 10 dana u samoizolaciji nakon što su se pojavili simptomi, a testiranje potvrdilo da je zaražen koronavirusom. Izvori iz Downing Streeta danas su prenijeli novinarima da je noć na intenzivnoj proveo mirno i da je premijer i “dalje dobro raspoložen”. Johnson je prvi svjetski državnik koji je zbog simptoma bolesti COVID-19 završio na odjelu intenzivne njege. Njegova je vlada u borbi protiv širenja koronavirusa imala zaokret u pristupu koji je, prema pisanju Sunday Timesa, krajem veljače na jednom sastanku unutar vlade bio opisan kao “razvijmo imunitet krda, zaštitimo ekonomiju, a ako to znači da će neki umirovljenici umrijeti – prava šteta”, a kasnije se ipak pretvorio u pristup zatvaranja javnog života, smanjenja pritiska na bolnice i spašavanja života pod svaku cijenu.
Johnsonov ured demantirao je da je njegov kontroverzni savjetnik Dominic Cummings ikad izrekao te riječi koje mu je pripisao Sunday Times. Kad je čuo vijest o Johnsonu na intenzivnoj skrbi, američki predsjednik Donald Trump ponudio je njegovim liječnicima da ga liječe eksperimentalnim lijekovima koje razvija jedna američka farmaceutska kompanija, no Johnsonovi suradnici to su danas odbili. Premijer vjeruje u vrhunsku stručnost britanskog zdravstvenog sustava, rekli su.
 
Beba stiže početkom ljeta Johnsonova trudna zaručnica, s kojom očekuje dijete početkom ljeta, također se žalila na simptome bolesti COVID-19, koje je preležala u samoizolaciji, ali nije se testirala na koronavirus. Ministar u britanskoj vladi Michael Gove danas je završio u samoizolaciji nakon pojave simptoma koronavirusa u njegovoj obitelji. U UK je potvrđeno 52 tisuće zaraženih i 5373 umrla od posljedica korone.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?