sad

Trump: 'Sjeverna Koreja je i dalje izvanredna prijetnja'

Reuters/Pixsell
17.01.2019.
u 19:28

Pregled raketne obrane odnosi se na sve poduzete mjere zaštite SAD-a od neprijateljskih projektila

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak novu američku strategiju raketne obrane u kojoj se ističe kako je Sjeverna Koreja i dalje "izvanredna prijetnja", sedam mjeseci nakon što je prijetnju iz Pjongjanga proglasio eliminiranom. 

Pregled raketne obrane odnosi se na sve poduzete mjere zaštite SAD-a od neprijateljskih projektila. Naglašena je zabrinutost oko napredovanja Sjeverne Koreje, Rusije, Irana i Kine. "Naš je cilj je jednostavan: Osigurati otkrivanje i uništenje svih projektila lansiranih protiv Sjedinjenih Država, bilo gdje, i bilo kada", rekao je Trump dok je objavljivao izvješće. Trump nije spomenuo prijetnju Sjeverne Koreje u Pentagonu. No vršitelj dužnosti tajnika američke obrane Patrick Shanahan je rekao kako je prijetnja iz Sjeverne Koreje i dalje "značajna briga". 

Dokument je u nekim dijelovima bio i oštriji

"Iako postoje temelji za mir sa Sjevernom Korejom, ona i dalje stoji kao izvanredna prijetnja i Sjedinjene Države moraju biti oprezne", stoji u izvješću.

Za Trumpa, koji pokušava oživjeti napore u uvjeravanju Sjeverne Koreje da napusti svoj nuklearni program i arsenal, objava izvješća dolazi u nezgodno vrijeme. Viši izaslanik Sjeverne Koreje stiže u Washington u četvrtak kada se očekuje da će se sastati s državnim tajnikom Mikeom Pompeom te je moguć susret i sa Trumpom, koji tematiku dobro poznaje. Njihovi razgovori, uz potencijalni susret s predsjednikom, mogli bi dovesti i do najave drugog američko-sjevernokorejskog summita, rekli su izvori za Reuters. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?