'MORA IZAĆI IZ SJENE'

Trump traži da se objavi identitet zviždača koji je potaknuo postupak njegova opoziva

Reuters/Pixsell
04.11.2019.
u 07:30

U nekim konzervativnim medijima se već nekoliko dana spominje jedno ime i unatoč propisima o zaštiti zviždača, republikanski zastupnici su poduprli njihove napise preuzimajući ih na Twitteru

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je ponovo zatražio da se otkrije identitet zviždača koji je potaknuo postupak njegova opoziva i, tvrdi njegov odvjetnik, spreman je odgovarati na pitanja republikanaca.

"Zviždač je toliko u krivu da mora izaći iz sjene", objavio je američki predsjednik na Twitteru u nedjelju prijepodne. "Lažni mediji znaju tko je on, ali budući da su u službi demokrata, ne žele reći", dodao je.

"Objavite tko je zviždač i prekinite već jednom tu lakrdiju opoziva", dodao je stanar Bijele kuće koji je već više puta izrazio sumnju u vjerodostojnost svjedoka.

U nekim konzervativnim medijima se već nekoliko dana spominje jedno ime i unatoč propisima o zaštiti zviždača, republikanski zastupnici su poduprli njihove napise preuzimajući ih na Twitteru. Ako je to njegov pravi identitet, to je pristaša bivšeg demokratskog predsjednika Baracka "Obame koji mrzi Trumpa. On je radikal", rekao je novinarima newyorški milijarder nešto kasnije tijekom dana.

Zviždač, član obavještajne zajednice, koji je jedno vrijeme radio u Bijeloj kući, ljetos je upozorio na sadržaj telefonskog razgovora u kojemu je Donald Trump zatražio od ukrajinskog kolege da provede istragu o jednom od njegovih demokratskih suparnika, Joeu Bidenu. Njegovo izvješće, objavljeno u rujnu, nagnalo je predsjednikovu administraciju da objavi transkript razgovora.

Demokrati su, sigurni da imaju dokaz o predsjednikovoj "zlouporabi vlasti", 24. rujna pokrenuli istragu radi "impeachmenta" (opoziva) u Zastupničkom domu gdje su u većini.

Nakon toga su iza zatvorenih vrata saslušali desetke svjedoka koji su malo pomalo potvrdili da su predsjednikovi najbliži suradnici poduzimali korake ne bi li natjerali Kijev da im pruži kompromitirajuće informacije o Joeu Bidenu, njegovu potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020.

Zviždačev odvjetnik Mark Zaid rekao je u subotu za CBS da njegov klijent želi da se njegovu iskazu pristupa "nepristrano" i da je voljan odgovoriti "pisanim putem i pod prisegom" na pitanja republikanskih zastupnika.

Po njegovim riječima, glavni inspektor obavještajne službe mogao bi provjeriti njegov identitet, čime bi se "zadovoljilo" republikance i zaštitilo njegovu anonimnost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije